Haluatteko osallistua geenitiedon ja elämäntavat yhdistävään terveyskäyttäytymistutkimukseen?

Haemme vapaaehtoisia, 40–60-vuotiaita miehiä ja naisia ravitsemus- ja geenitutkimukseen, joka toteutetaan Seinäjoella. Tutkimus toteutetaan monitieteisenä, usean yliopiston ja toimijan yhteistyönä ja siitä vastaavat Luonnonvarakeskuksen genomisen ravitsemuksen professori Raija Tahvonen sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Hannu Puolijoki. Tutkimuksen rahoittaa Suomen Akatemia.

 

Tutkimuksessa selvitetään kolesteroliaineenvaihduntaan sekä sydän- ja verisuonitauti- ja Alzheimerin tautiriskiin vaikuttavan APOE-geenin, ja siitä annetun tiedon vaikutusta osallistujien elintapavalintoihin. Samalla tutkitaan vaikuttaako geenitieto fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Tutkittavien tulee olla perusterveitä (ei mielialalääkitystä eikä todettuja syöpä- maksa- tai munuaissairauksia, verenpaine alle 140/90 (lääkitys sallitaan), painoindeksi alle 35, kokonaiskolesteroli alle 7,25 (lääkitys sallitaan), paastosokeri alle 7, perusverenkuva viitearvojen rajoissa), mutta lipidiarvot saavat olla hieman koholla.

 

Tutkittavat valitaan haastattelun ja paastoverinäytteen tulosten perusteella. Tutkimus kestää yhteensä puolitoista vuotta, tammikuusta vuoden 2018 loppuun. Tutkittavat osallistuvat alku- väli- ja loppumittauksiin (puolen vuoden ja vuoden välein), joissa heiltä otetaan verinäytteitä (sokerirasitus myös 1 ja 2 h jälkeen) sekä täytetään lomakemittareita. Lisäksi tutkittavat osallistuvat perinnöllisyyslääkärin ja ravitsemusterapeutin luennoille ja heille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun perinnöllisyyslääkärin kanssa geenitestistä ja sen mahdollisista tuloksista.

 

Osallistujien matkakulut tutkimuspäivinä korvataan. Tutkittavat saavat käyttöönsä alkumittauksen verinäytteen tulokset, jossa määritetään kolesteroli ja glukoosi sekä muita yleisen terveystilan indikaattoreita. Muista tuloksista tiedotetaan tutkimuksen päätyttyä. Tutkimukseen ei kuulu lääketieteellistä hoitoa, eikä se vaikuta vapaaehtoisen tutkittavan mahdollisuuksiin saada lääketieteellistä hoitoa.

 

Mikäli olette kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, voitte ottaa yhteyttä (mielellään 10.2.2017 mennessä):

 

Tutkija Heli Karjalainen, puh. 050 329 8117 tai sähköpostitse heli.karjalainen@utu.fi tai

Tutkijatohtori Hanna-Leena Hietaranta-Luoma, puh. 050 322 9691 tai sähköpostitse hlhieta@utu.fi

 

Turun yliopisto, funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, toimipaikka c/o Seinäjoen yliopistokeskus, Kampusranta 9 C, 60320 Seinäjoki.

 

Ilmoitus (pdf)