Hyvä paha ruutuaika

Mobiililaitteiden sovelluksien avulla lapsia voidaan houkutella liikkumaan, tietää erityisryhmien liikunnanohjaaja Heli Hyvärinen-NäykkiErilaiset mobiililaitteet, kuten älypuhelimet, pelikonsolit ja tietokoneet kuuluvat yhä useampien lasten päivittäiseen arkeen.  Sen sijaan, että lapsi istuu useamman tunnin pelaten tai Internetissä seikkaillen, voitaisiin erilaisten sovellusten avulla kannustaa lapsia liikkumaan sekä sisällä että pihalla.

Jyväskylän yliopiston jatko-opiskelija Heli Hyvärinen-Näykki tutki gradussaan seinäjokelaisten 6-luokkalaisten liikunnan harrastamista ja ruutuaikaa. Työtänsä Hyvärinen-Näykki teki Epanet-professori Leena KoivusillanLasten ja nuorten terveyden edistämisen tutkimusryhmässä.

Urheilu- tai liikuntaseurassa liikkuminen vaatii jo lapsilta kilpailuhenkeä

Päivittäinen liikuntasuositus 7-12-vuotiaille lapsille on 1 ½ – 2 tuntia. Puolestaan television tai muiden älylaitteiden parissa suositeltaisiin vietettävän päivän aikana enintään 2 tuntia.

– Niin Seinäjoella kuin muissakin kunnissa yhä useamman lapsen ruutuaika kuitenkin ylittyy reilusti, kertoo Hyvärinen-Näykki.

Kun ruutuaika lisääntyy, on suuri riski että liikunnan harrastaminen puolestaan vähentyy. Lapset, jotka harrastavat urheilua tai muuta liikuntaa, liikkuvat viikossa säännöllisesti harjoitusten muodossa. Harjoitukset yksin eivät kuitenkaan riitä, vaan päiviin mukaan pitäisi saada muutakin liikuntaa, kuten pyöräilymatka kouluun tai kaverin luo. Aina löytyy myös lapsia, joilla ei ole minkäänlaisia liikuntaharrastuksia. Tällöin liikkuminen jää koulun ja vanhempien vastuulle.

– Usein esteeksi nousevat myös seurojen korkeat hinnat. Monet lajit vaativat erilaisia varusteita, joten harrastaminen voi käydä hyvin kalliiksi vanhemmille. Tarvetta edullisille liikuntaryhmille olisi koko Seinäjoen alueella.

Erilaisissa urheilu- ja liikuntaseuroissa oman kunnon vuoksi liikkuminen ei useinkaan riitä.

–  Monissa seuroissa lapsia neuvotaan tähtäämään koko ajan korkeammalle ja korkeammalle. Kaikki lapset eivät kuitenkaan halua kilpailla, jolloin liikunnan harrastaminen saattaa jäädä kokonaan pois.

Hyvärinen-Näykki toivoisikin seurojen järjestävän ryhmiä, joissa lapset voivat harrastaa liikuntaa ilman kilpailullisia tavoitteita.

Liikunnalliset videopelit eivät korvaa oikeaa hikiliikuntaa

Tytöt ja pojat hyödyntävät elektronisia laitteita hieman eri tavoin. 6-luokkalaisten poikien aika kuluu erilaisia konsolipelejä pelaten ja tytöt puolestaan kuluttavat aikaa Internetissä pitäen yhteyttä ystäviinsä. Sekä tytöt että pojat pelaavat myös jonkin verran liikunnallisia videopelejä. Varsinaisiksi liikuntasuorituksiksi pelejä ei voida kuitenkaan laskea.

– Usein liikunnalliset pelit kuormittavat vain yhtä lihasryhmää, joten oikeaa liikuntaa niillä ei voida korvata. Pelit voivat kuitenkin toimia avaimena kohti liikunnallisempaa elämää, koska aina löytyy lapsia, jotka eivät liiku päivässä ollenkaan.

Mobiililaitteiden oikeanlainen hyödyntäminen on tärkeää, koska laitteet ovat varmasti jatkossakin osa lasten elämää. Erilaisten puhelimessa toimivien sovellusten avulla lapsia voidaan helposti motivoida liikkumaan.

– Puhelimien tarjoamat erilaiset omaa liikkumista reaaliajassa mittaavat sovellukset sekä esimerkiksi geokätköily toimivat jo nyt hyvinä motivaattoreina liikkumiselle. Uusille sovelluksille on koko ajan tarvetta, erityisesti sellaisille, jotka houkuttelisivat lapset kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja myös oikeasti.

 

Teksti: Anna Vierula

Kuvat: Anna Vierula