Kahdeksanfooninkinen on komia

 

Kahdeksanfooninkinen on komia 

Epanet-professori Ari Hynysen yhdessä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa vetämä Puu-Hubi kouluttaa maakunnan rakentajista puukerrostalo-osaamisen huippuja.

– Aika lailla on vipinää nyt ja uusia työmaita alkamassa, arvioi arkkitehtuurin professori Ari Hynynenpuukerrostalorakentamisen intoa Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla, kun on juuri aloitettu vuosi 2014.

Vipinän ovat mahdollistaneet uudet puurakentamisen tekniikat ja vuoden 2011 lakimuutos. Laki sallii nyt kahdeksankerroksisten puutalojen rakentamisen, kun aikaisemmin on ollut lupa tehdä vain nelikerroksisia.

Teollisen puurakentamisen edistäminen on kirjattu myös Suomen hallitusohjelmaan.

– On kehitetty puuelementti- ja palonsuojausratkaisuja, joiden ansiosta kerroksia on voitu turvallisuudesta ja kestävyydestä tinkimättä lisätä.

– Puurakentaminen on kestävä ratkaisu niin ympäristön, aluetalouden kuin työllisyydenkin kannalta. Maailmalla buumi on ollut jo kova ja varsinkin Ruotsissa on virinnyt paljon hankkeita. Mahdollisuudet ovat siis hyvät myös vientiä ajatellen, Hynynen tuumii.

Puu-Hubi-työryhmä jakaa Etelä-Pohjanmaan rakennusalan ammattilaisista kootulle noin 20 yrityksen ryhmälle aiheesta uusinta tutkimustietoa. Samalla tiivistyy osaajaverkosto tulevia rakennushankkeita varten.

Ryhmässä on mukana parikymmentä maakunnan pientä ja keskisuurta yritystä, ja koulutuksia on käyty muun muassa uusista palonsuojausratkaisuista, kosteus- ja äänikysymyksistä sekä rakennesuunnittelusta. Lisäksi asiantuntijoiden vetämissä työpajoissa mietitään puurakentamisen solmukohtia.

Lintuviita on Suomen suurin

Puukerrostalon rakentaminen kuulostaa varsin suomalaiselta perinteeltä, mutta tosiasiassa koko maassa on tähän mennessä rakennettu vasta muutamia kymmeniä yli kaksikerroksisia puutaloja.

Etelä-Pohjanmaalla veturina on toiminut Lakea Oy:n Seinäjoen Lintuviidalle rakennuttama kuusikerroksinen vuokra-asuntotalo. Se on valmistumisensa hetkellä alkuvuodesta 2014 Suomen suurin puukerrostalo.

Hynynen on kuulostellut, että myös uusia hankkeita on viriämässä. Esimerkiksi Seinäjoen asuntomessuille näyttäisi olevan tulossa jotakin. Ja miksipä ei, sillä myös itse rakennusprojekti on monella tapaa kevyempi betonirakentamiseen verrattuna:

Rakentamisen aikana ei synny kosteusongelmia, sillä elementit tehdään kuivissa olosuhteissa tehtaalla ja talo pystytetään kuivassa hupun alla mihin tahansa vuodenaikaan. Materiaali löytyy yleensä läheltä, puu painaa viidenneksen betonista, kuljetuksissa säästetään ja rakennusaika on lyhyt.

Sitä paitsi puu koetaan myönteiseksi materiaaliksi: ihmiset aistivat jopa huoneilman monta astetta lämpimämmäksi kuin betonitalossa.

– Nyt kun puuhun aletaan luottaa, niin eiköhän kohta päästä tekemään 12-fooninkisia. Olisihan sellainen komea, Hynynen hymyilee.

 

Ari Hynynen

– Arkkitehtuurin professori Tampereen teknillisestä yliopistosta tuli mukaan Seinäjoen yliopistokeskukseen ja Epanet-verkostoon vuonna 2009.

– Puu-Hubi toteutuu ajalla 1.4.2012–30.6.2014. Sille on suunnitteilla jatkohanke, jossa seurataan alkavien puukerrostalohankkeiden rakentamista ja elämää myös rakentamisen jälkeen.

– Hynystä on kutsuttu myös Alvar Aalto -professoriksi. Hän tutkii Seinäjoella korjaus- ja täydennysrakentamista siitä näkökulmasta, mitkä rakennukset kaupungin uudemmasta, noin 50-vuotiaasta rakennuskannasta olisivat säilyttämisen arvoisia tuleville sukupolville. Hänen mielestään korjausrakentamisen osaamiseen kannattaa nyt panostaa, sillä alan kasvunäkymät ovat huikeat.

– Valmisteilla on myös hanke, jossa mietitään kasvavan logistiikkatoiminnan ja normaalin kaupunkirakenteen yhteensovittamisen tapoja – jotta logistiikkakeskittymät olisivat kaupunkien aktiivinen kehitysvoima, eivätkä vain anonyymejä varastoalueita. Tähän Hynynen kaipaisi mukaan myös uusia yrityskumppaneita.

 

Teksti: Anne Kohtala
Kuva: Matti Hautalahti
I-print | plus