Muuttoliike kuntien elinvoiman moottorina

Kaupungistuminen muuttaa suomalaista yhteiskuntaa. Suuret kaupungit vetävät väestöä kasvukeskuksiin ja tyhjentävät maaseutua, mikä vaarantaa erityisesti kaupunkiseutujen tasapainoisen kehityksen. Kaupungistumisen suurista linjoista huolimatta kyseessä ei kuitenkaan ole yksiulotteinen kehityskulku, vaan seuraavien vuosien ja vuosikymmenien aikana ilmiölle on syntymässä vastaliike. Ruuhka-Suomesta ja hintavista kasvukeskuksista palaavien väestöryhmien muuttoliikkeistä sekä ulkomailta muuttavista syntyy kaupungistumisen vastavirta. Vastavirrassa paremman elämän edellytyksiä etsitään väljemmin asutuilta seuduilta. Vastavirta tarjoaa kasvun mahdollisuuden erityisesti niille kaupunkiseuduille, jotka ovat liikkeellä tarpeeksi aikaisin ja osaavat hyödyntää omia vahvuuksiaan.

 

Miten Seinäjoen kaupunkiseutua ja sen aluepolitiikkaa tulisi kehittää, jotta seutu voisi menestyksekkäästi kiinnittyä tähän kaupungistumisen vastavirtaan? Tähän kysymykseen vastaa Siirtolaisinstituutin toteuttama ja Seinäjoen kaupunkiseudun rahoittama kolmivuotinen hanke Muuttoliike kuntien elinvoiman moottorina. Sen päämäärä on vaikuttaa Seinäjoen kaupunkiseudun väestökehitykseen muuttoliiketutkimusta hyödyntämällä. Hankkeessa kartoitetaan kaupunkiseudun muuttoliikkeiden dynamiikka ja erityispiirteet. Sen pohjalta muuttoliikevirrasta jalostetaan esiin seudun omaleimaiset vahvuustekijät ja heikkoudet. Tämän lisäksi hankkeessa tuetaan kuntapäättäjiä sekä muita paikallisia toimijoita kohti parempaa seutupolitiikkaa. Hanke ottaa muuttoliikkeet haltuun ja valjastaa niistä uudenlaisia kasvun kipinöitä kohden kaupunkiseudun tulevaisuutta.

 

Hanketta rahoittavat Seinäjoen kaupunkiseutu (Alavus, Ilmajoki, Isokyrö, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki) sekä muuttoliikkeiden tutkimukseen erikoistunut Siirtolaisinstituutti. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Helsingin yliopisto (Ruralia-instituutti), Tampereen yliopisto (Alueellisen kehittämisen tutkimusryhmä (Sente) ja arkkitehtuurin yksikkö/Seinäjoen kaupunkilaboratorio), Seinäjoen yliopistokeskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Etelä-Pohjanmaan kauppakamari Hankkeen erikoistutkija on Mika Raunio (1.4. alkaen) ja tutkija Toni Ahvenainen  Hankkeen vastaava johtaja on Markku Mattila.

 

Haluatko osallistua seminaariin?

 

Hankken virallinen aloitustilaisuus pidetään maanantaina 8.4. kello 14 alkaen (Frami B, 2.kerros, kokoustila Bell & Marconi & Watt & Edison). Seminaarissa keskustellaan kaupunkiseudun lähtötilanteesta ja hankkeeseen liittyvistä odotuksista. Seminaariin on kutsuttu paikallisia kuntapäättäjiä, sidosryhmien edustajia sekä mediaa.

 

Seminaarin sähköinen ilmoittautumislomake ei tätä kirjoitettaessa ole vielä valmis. Voit kuitenkin lähettää sähköpostiosoitteesi osoitteeseen toni.ahvenainen@utu.fi.  Lähetämme sinulle linkin lomakkeeseen, jahka se on nettiin asennettu.

 

Muuttoliikkeitä laajasti tutkiva Siirtolaisuusinstituutti täyttää tänä vuonna 45 vuotta.

 

Lisätietoja Markku Mattila markku.mattila@utu.fi