Optimoimalla saa enemmän irti

Optimoimalla saa enemmän irti

Tutkimusprofessori Timo Mantere vetää tutkijaporukkaa, joka tarttuu mieluusti monimutkaisiin haasteisiin. Hän lupaa ottaa pohdittavaksi hullujakin ajatuksia ja jopa ilmaiseksi.

Sulautettujen järjestelmien professori Timo Mantere innostuu monenlaisista mysteereistä. Hänen tutkijajoukkonsa on selvitellyt muun muassa närpiöläisten tomaattien hyvinvointia, testannut titaanista tehtyjä hammassiltoja, kehittänyt puolustusvoimien systeemejä ja rakentanut minihelikoptereita.

Kauhavalla ja Seinäjoella työskentelevän Vaasan yliopiston alaisen professuurin hoitaja tutkii parhaillaan isoja, patentoinnin alla olevia juttuja Skaala Oy:ssa. Myös Valio, Atria ja muut logistiikkaa hyödyntävät yritykset ovat myös tulleet Mantereelle tutuksi.

– Olemme tutkineet muun muassa HahkaWayn tilaamana, miten uuden pakastehallin hukkalämpö voitaisiin hyödyntää, hän kertoo.

Erilaisia mittaamismenetelmiä hyödyntävä kymmenhenkinen tiimi vannoo optimoinnin ja uusien innovaatioiden nimeen. Kun yrityksen työprosessit ja tuotteet kehitetään parhaaseen mahdolliseen vireeseen, niin silloin tuloskin on tavoitteiden mukainen.

– Joku yritysjohtaja on joskus todennut, että heidän yrityksensä tärkein tuote on voitto. Tuon tuotteen jalostamiseksi me pystymme tekemään uusia juttuja, Mantere vinkkaa.

 

Harjoittelijoista uusia osaajia

Professori tekee töitä myös sen eteen, että maakunnan yritykset osaisivat nykyistä enemmän hyödyntää Vaasan yliopiston opiskelijatarjontaa. Hän rakentaa siltoja luomalla harjoittelijoille tilaisuuksia näyttää kykynsä yrityselämässä. Koulumaailman yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Seinäjoen yliopistokeskuksen muut yliopistot, Seinäjoen ja Vaasan ammattikorkeakoulut sekä Suomen Yrittäjäopisto.

Mantere iloitsee siitä, että yritykset ovat aktivoitumassa opiskelijoiden suuntaan. Hyvä esimerkki yhteistyöprojektista on Prima Powerilla järjestetty opiskelijakilpailu. Yritys esitteli systeemiä, johon opiskelijat saivat kolmen hengen ryhmissä kehittää parannusehdotuksia.

– Ideakilpailun myötä kaksi opiskelijaryhmää palkattiin tekemään projektia yritykselle.

Moni opiskelija on löytänyt harjoittelun kautta urapolun, jota pitkin on ollut mielekästä aloittaa työelämässä. Mantere toivoo, että yritykset ottaisivat aktiivisesti yhteyttä niin harjoitteluun kuin tutkimusaiheisiin liittyvissä kysymyksissä.

– Jos yrityksessä on mietitty pitkään tuotteeseen tai valmistusprosessiin liittyvää juttua, kannattaa tuo kysymys esittää tähän suuntaan. Meitä sitoo lääkärin tavoin vaitiolovelvollisuus, joten yritysidea on turvallisissa käsissä.

– Tutkimusryhmämme selvittää tapauskohtaisesti, miten kannattaa edetä. Meillä on tiedossa rahoituskanavat ja pystymme etsimään tietoa maailmalta. Voi nimittäin olla, että tuo ongelma on ratkaistu jo jossain muualla. Silloin se ei maksa kysyvälle yritykselle mitään, Mantere jatkaa.

 

Sulautetut järjestelmät Epanet-professuuri:

– Vaasan yliopiston teknillisen tiedekunnan tieto- ja tietoliikennetekniikan yksikköön kuuluva professuuri.
– Professori Timo Mantere tutkimusryhmineen työskentelee Kauhavalla ja Seinäjoella.
– Tutkitaan sulautettuja järjestelmiä, eli automaatiota, jossa järjestelmää ohjaava tietokone on käyttäjälle näkymätön. Tarvittavaa laskentaa voidaan suorittaa samanaikaisesti useassa kohteessa laitteiston sisällä. Tällaista tekniikka on muun muassa kodinkoneissa, työkoneissa ja autoissa.
– Avainasemassa ovat eteläpohjalaiselle elinkeinoelämälle tärkeät sovellusalueet: sulautetut järjestelmät agro- ja konepajatekniikassa, paikallisessa energiatuotannossa sekä energiatehokkaassa rakentamisessa.
– Pääosa toiminnasta on ollut yritysten tilaustutkimuksia.
– Tutkimusryhmässä työskentelee noin kymmenen henkilöä ajankohdasta riippuen.
– Professuurihanke on viisivuotinen  2011–2015.

Teksti: Outi Myllymäki
Kuva: Matti Hautalahti
I-print | plus