Suomeen sopisi teräksestä rakentava pientalotehdas

 

Suomeen sopisi teräksestä rakentava pientalotehdas

Muualla maailmassa valmistetaan jo teräspientaloja ja kerrostaloja

 

Epanet-verkostoon kuuluva metallirakentamisen professori Markku Heinisuo näkee ison aukon suomalaisessa teräsrakentamisessa. Hän toivoo, että terästaloja valmistava pientalotehdas saadaan Suomeen ja mielellään Etelä-Pohjanmaalle.

– Se on minun yksi iso haaveeni, jossa olisin kovin mieluusti mukana kehitystyössä. Teräsrakentaminen on hyvin riskitöntä rakentamista ja ulkomaisten tutkimusten mukaan myös ekologista.

Vuonna 2004 metallirakentamisen professorin virkaan astunut Heinisuo on jalostanut Seinäjoelle metallirakentamisen tutkimuskeskuksen, joka tunnetaan hyvin Suomessa ja maailmalla. Mies myöntää, että kotikentälle on jäänyt eniten työsarkaa.

– Ottakaa paikalliset yritykset rohkeasti yhteyttä ja kertokaa kehittämisideoistanne. Mitä aikaisemmin tutkimusryhmämme pääsee mukaan kehitystyöhön, sitä enemmän yhteistyöstä on molemmille osapuolille hyötyä.

Yrityksen koolla ei ole merkitystä, sillä Heinisuon kymmenpäinen tutkijaryhmä on valmis tarttumaan monenhintaisiin haasteisiin. Parhaita ovat sellaiset tilaukset, joista hyötyy sekä yrittäjä että uutta tietoa käytäntöön soveltava tutkija.

– Pienin tilaus on ollut kahdentuhannen euron hintainen ja suurin 250 000 euron. Kaikki tuolta väliltä kelpaavat meille, professori lupaa hymyillen.

Metallirakentamisen tutkimuskeskuksesta tilataan paljon myös eurooppalaiseen standardistoon liittyviä toimeksiantoja. Heinäkuussa 2014 laajenee CE-merkintävelvollisuus kaikkiin konepajalla tehtyihin esivalmisteisiin, joten ammattiapua tarvitaan aina vain enemmän.

Koneet avuksi rakentamiseen

Heinisuo näkee tulevaisuuden haasteena sen, kuinka moderni tuotekehittely ja tietotekniikka integroidaan rakennusprosessiin. Tällä hetkellä rakentamisala on vielä liian painottunut käsityöläisyyteen.

– Rakennusalalla on paljon kehitettävää nimenomaan tällä alueella. Moni rakentamisvaihe olisi luotettavampi, nopeampi ja kustannustehokkaampi, jos se toteutettaisiin automaation avulla. Olemme tällä alueella tehneet ensimmäisiä sovellutuksia, mutta paljon on vielä tehtävää.

Heinisuolle vuosi 2014 alkaa suotuisissa merkeissä. Hänen johtamansa metallirakentamisen tutkimuskeskus on saanut rahoituksen seuraavaksi viideksi vuodeksi.

– Toiminta tulee jatkumaan, kiitokset yliopistokeskukselle ja muille yhteistyökumppaneille. Seuraavien vuosien painopisteenä tulee olemaan erikoisterästen ja alumiinin käyttö rakentamisessa, optimointiteorioden vienti käytännön sovellutuksiin, kevytrakennetekniikan käyttö yleisesti ja modulirakentaminen.
Metallirakentamisen tutkimuskeskus:

–       Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Talouden ja rakennetun ympäristön tiedekunnan Rakennetekniikan laitoksella toimiva yksikkö.

–       Sijaitsee Seinäjoella yliopistokeskuksen yhteydessä, yksiköt myös Hämeenlinnassa ja Tampereella.

–       Tutkitaan metallirakenteita ja rakentamisen prosesseja suunnittelusta loppukäyttöön. Tutkimus on sekä teoreettista että kokeellista tutkimusta.

–       Avainasemassa ovat tietotekniset sovellutukset, tärkeinä tutkimusalueina metallirakenteiden paloturvallisuus ja rakennusten kokonaisoptimointi.

–        Pääosa toiminnasta on ollut yritysten tilaustutkimuksia.

–       Tutkimusryhmässä työskentelee ajankohdasta riippuen 7–10 henkilöä.

–       Jatkorahoitus on turvattu vuosille 2014–2019.

–       www.metallirakentaminen.fi

 

Teksti: Outi Myllymäki
Kuva: Matti Hautalahti
I-print | plus