Blogi

Edessä välivuosi?

Välivuosi. Toiselle se voi tarkoittaa odotettua ja suunniteltua paussia, hengähdyshetkeä tai tuumaustaukoa. Toiselle taas pettymystä ja hukattua aikaa, kun unelmien opiskelupaikka jäi saamatta. Olipa välivuosi oma päätös tai ei, avoin yliopisto sopii kaikille.

Avoimessa yliopistossa on parasta, että sinne voi tulla kokeilemaan. Jos oma juttu ei ole vielä kirkkaana mielessä, niin kursseilla voi tutustua eri aloihin ja oppiaineisiin. Tarjontaa on lähes rajattomasti: kasvatustieteistä oikeustieteisiin ja farmasiasta kauppatieteisiin. Kokeile vaikka kaikkia!

Epävarmuus omista taidoista voi jännittää. Pääsenkö ikinä sisään yliopistoon ja jos pääsen, niin selviydynkö korkeakoulutasoisissa opinnoissa? Avoimessa yliopistossa saa kokemusta, millaista yliopistotasoinen opiskelu on ja millaisia opiskelutaitoja tarvitaan. Taidot myös kehittyvät koko ajan kurssi kerrallaan. Entä tiesitkö sitä, että avoimessa opiskelu ei vie hakijan ensikertalaisen asemaa korkeakoulujen opiskelijavalinnassa?

Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot ja opintopisteet eivät mene hukkaan. Ne voi saada osaksi tutkintoa sitten, kun korkeakoulun ovet avautuvat. Jos välivuoden suunnitelmissa on pääsykokeisiin valmistautuminen, niin se helpottuu, koska käsitteet ja teemat ovat entuudestaan tuttuja avoimen opinnoista. Yliopistoon voi päästä myös kokonaan ilman pääsykokeita avoimessa yliopistossa tehtyjen opintojen perusteella – aika hieno juttu vai mitä!

Monen välivuosi kuluu töitä paiskien tulevaa opiskelukassaa ja arvokasta työkokemusta keräten. Avoimessa opiskelu onnistuu myös työn ohella. Iso osa opinnoista on suoritettavissa verkossa joustavasti. Jos kurssiin sisältyy lähikokoontumisia, niin ne pidetään arki-iltaisin tai viikonloppuisin. Jos puolestaan haaveissa on reppureissaaminen, niin eipä verkkoluennolle osallistuminen aurinkotuolista käsin kuulosta ollenkaan hassummalta ajatukselta.

Jos avoimen opintojen pyörteisiin hyppääminen edelleen mietityttää, niin katsotaan asioita yhdessä alkuun ja eteenpäin. Me kesäyliopistossa neuvomme ja ohjaamme. Ja meiltä uskaltaa kysyä tyhmiltäkin tuntuvia kysymyksiä.

Välivuosi avoimen yliopiston opinnoilla höystettynä voi olla monella tapaa mahdollisuuksien vuosi. Siintää sitten mielessä Balin rannat tai ABC-aseman kassa (jossa allekirjoittanut vietti oman välivuotensa).


Marjaana Rasku
Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston koulutussuunnittelija