Yrittäjän arki antaa tilaa monipuoliselle tekemiselle
Seinäjokelainen Heidi Piri on toiminut nyt vajaan vuoden yrittäjänä. Yksilöllisen oman polun kautta lähihoitajasta on kuoriutunut täysverinen yrittäjä vastuineen ja vapauksineen. Heidi Piri ehti olla työelämässä 10 vuotta, kun opiskelut alkoivat jälleen maistumaan uudestaan.
”Nuorena minua opinnot eivät kiinnostaneet, vaan halusin nopeasti kiinni työelämään. Nyt minulla on suoritettuna yhteensä 170 opintopistettä eri koulutuksia pääosin kaikki työn ohella. Aikuisena opiskelu ja asioiden syventäminen on ollut aivan ihanaa. Saa itse päättää, kuinka pitkään opiskelee ja saa poimia mitä haluaa, mikä kiinnostaa. Riittää, kun saa edes yhden pienen asian, yksi uusi oivallus. Tai nämä isommat kokonaisuudet tarjoaa puolestaan jopa uusia työmahdollisuuksia”, Piri kertoo.
Piri iloitsi aikanaan, kun selvisi, että hän voi opiskella avoimen yliopiston opintoja, vaikka ei ole käynyt lukiota eikä ammattikorkeakoulua. ”Minulla oli haaveena psykoterapiaopinnot, mutta siihen olisi tarvinnut korkeamman pohjan. Sitä kautta päädyin tekemään Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston kautta näitä lyhytterapiaopintoja ja psykologian perusopinnot. Niistä oli valtavasti hyötyä myös hoitajan työssäni. Sain paljon lisäosaamista prosessityöhön, siitä minkälaisia nämä lyhytterapiaprosessit ovat, pystyin hyödyntämään niitä jo heti silloisessa työelämässäkin. Sain myös työnantajalta täyden tuen, mikä oli valtavan hienoa”, Piri kiittelee.
Piri kannustaa kaikkia suorittamaan avoimia yliopisto-opintoja kokonaisuuksina tai pieninä paloina. ”Jos joku nyt miettii, että lähtisikö suorittamaan opintoja, niin ehdottomasti kyllä – kannattaa. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Eikä ole mitään selkeää järjestystä näille opinnoille, voi tehdä aika erikoisessakin järjestyksessä ja vaikka vain pieni pala kerrallaan.”
Yksilövastaanotto Piirillä
Piri itse on valinnut nyt omien täydennyskoulutusten kautta itsenäisen yrittäjän tien. Hän toimi keväästä 2021 sivutoimisena yrittäjänä, käytännössä yhden päivän viikossa. Nyt työ yrittäjänä on kokoaikaista ja kokopäiväistä. ”Vaatii toki armotonta markkinointia, että asiakkaita löytyy. Olen ollut kuitenkin hyvin luottavainen, koska itselläni on se kokemus työntekijänä, että tarvetta näille matalamman kynnyksen palveluille on.”
Piri on hyödyntänyt sosiaalisen median kanavia markkinoinnissa, mutta tärkeintä on perustekemiseen keskittymiseen. ”Luotan puskaradioon, jos tekee työnsä hyvin, myös asiakkaat löytävät luokseni. Olen aina tykännyt kehittämisestä ja ideoimisesta. Nyt kun näkee, että on tarve jossakin, voi heti lähteä itse ideoimaan ja kehittämään.”
Heidi Pirillä on nyt yksilövastaanotto ja toimitilat löytyvät Seinäjoelta Piirin alueelta. Mitä on tänä päivänä yrittäjän arki? ”Ihanaa! Tämähän on aivan ihanaa. Pystyn toteuttamaan omaa osaamista todella monipuolisesti, ei ole mitään yhtä sapluunaa. Voin tarjota työhyvinvointiin työnohjausta, lyhytterapiaa, tarjota neuropsykiatrian palveluita, koulutusta. Kun itse tiedän, millaisille koulutuksille on tarvetta tuolla kentällä, nyt pystyn itse järjestämään ja toteuttamaan. Voin olla myös vierailevana kouluttajana”, Piri luettelee.
Juttu on julkaistu Seinäjoen yliopistokeskuksen UCS-lehdessä (02/2023).
Teksti: Annukka Annala
Kuva: Taina Renkola