Blogi

Psykofyysisen psykoterapian koulutusta tarjolla! | Diana Back

Olin just lopettamassa omaa 2-vuotista psykoterapiaa viime joulukuussa kun kollega kertoi, että psykofyysistä työotetta olisi mahdollisuus oppia ja ei niin kaukaa. Oltiin kolleegani sosiaalityöntekijän Sannan kanssa työpaikallani Kaustisella aamuteellä.

Käyneenä sanallisessa psykoterapiassa, olin monesti tuntenut, että keho halua omaa huomiota eikä puhuminen aina riittänyt. Olen lapsesta saakka ollut urheilun tai muun liikkumisen harrastuksen  (esim. bailatino) kanssa tekemisissä ja tuntenut liikkumisen hoitavaa/voimaannuttavaa vaikutusta. Ja nyt saisin “fysiikan” lisäksi sen ns “psykon” vielä mukaan – olenhan psykologi ja se oli mainio yhdistelmä – psykofyysinen lähestymistapa ihmistä askarruttaviin asioihin!

Hain ja pääsin koulutukseen. Tammikuussa aloitin psykofyysisen psykoterapian perusteet opinnot Etelä-Pohjanmaan Kesäyliopistossa. Toisen session alussa olin vakuutettu että tämä viitekehys on oikotie aika monen ihmismielen “möykkyyn”. Asiat mitä ihminen käy läpi elämän aikana, ne jää myös hänen kehoon. Keholla on pitkä muisti, joskus se muistaa paremmin asiat, mitä mieli on halunnut torjua pois. 

Psyyken ja kehon eli kehomielen filosofiaa ja työotetta on nyt puoli vuotta opittu, käytetty töissä ja myös koti arjessa. Kun tule huono fiilis/olo, sitten pysähdyn myös kehon äärelle ja tutkiskelen, mitä se minulle kertoo. Sama teemme asiakkaani kanssa, jos hänestä tällainen lähestymistapa tuntuu mukavalta. Töissä olen käyttänyt eniten rentoutumista ja sen jälkeen kehon skannausta. Ja sieltä pikkuhiljaa kehon tuntemuksien kautta vanhoihin muistoihin jne. Joku kokee sitä aika raskaalta mutta huomaa että tärkeät asiat tulee pinnalle. 

Aikuisiässä oppiminen on välttämätön, se opettaa itseä ja maailmaa näkemään eri kanteilta. Ammattilaiseen kehitykseen ja kasvuun tarvitaan uutta tietoa ja ajattelutapaa. Joskus se uusi onkin unohdettu vanha. Tärkeä rooli opinnoissa on kouluttajilla ja ryhmällä. Meidän Seinäjoen ryhmä tukee toisiamme ja pystymme avautumaan ryhmätöissä. Eihän se auttajille, kuka yleensä ei ole autettavien roolissa, helppo ole. Ammattiauttajat tarvii erityisesti tervettä kehomieltä. Se on edellytys että pysty auttamaan asiakkaita. Kouluttautuminen on oman työkalun eli kehomielen hoitamista.

Yksi huippu asia koulutuksessa on ollut minulla myös uusien tuttujen ja ystävän löytäminen. 

Olen onnellinen että päätin hakea siihen kesäyliopiston koulutukseen silloin Kaustisen työpäivän aamutee keskustelussa. 

Ihania oppimisen ja innostumisen hetkiä kaikille !Diana Back
Psykofyysisen psykoterapian perusteet opiskelija