Blogi

Psykologian opiskelua ryhmän kanssa | Suvi Kohtala

Suoritin itse psykologian perusopinnot Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa lukuvuonna 2009–2010 tuutorin johdolla. Lukion jälkeen olin täynnä opiskeluintoa ja halusin suorittaa avoimessa yliopistossa mahdollisimman paljon opintoja. Se kannattikin, koska avoimen opinnot lyhensivät yliopisto-opintoja yli vuodella. Sain perusopintojen lisäksi opinnoista kuitenkin itselleni myös ystävän, jonka kanssa olemme edelleen tekemisissä. Hän on nykyisin psykologi ja minä psykologian opettaja. Into toimia perusopintojen ryhmänohjaajana (aiemmin tuutorina) on kytenyt noista ajoista lähtien.

Nykyään ryhmämuotoinen opiskelu on kehittynyt valtavasti ja yhä suuremman osan opinnoista voi suorittaa yhdessä ryhmän kanssa niin halutessaan. Edelleen toki opintojen suorittaminen onnistuu kokonaan itsenäisesti kotoakin, eli jokainen saa valita itselleen sopivan tavan opiskella.

Olen toiminut ryhmänohjaajana yhteensä yhdeksän kertaa. Joka kerta saan huomata, kuinka mahtava porukka opiskelijoista muodostuu. Jaetaan materiaalia, vinkkejä ja tsempataan toisia opinnoissa. Ryhmänohjaaja on vain yksi osa opintojen tukena, toiset opiskelijat antavat varmasti vähintään saman verran kuin ryhmänohjaaja neuvoineen. Suosittelen ryhmämuotoisia opintoja kaikille, jotka kaipaavat ryhmän tukea ja toisaalta myös painetta omien opintojen suorittamiseen. Ryhmässä opitaan toisilta, keskustellaan ja jaetaan ajatuksia. Psykologian opintoja voi suositella kaikille, joita kiinnostaa ihmisen kehitys, toiminta tai tunteet. Opinnoissa erityisen mielenkiintoista on pohtia, miten arkielämä ja psykologia tieteenä linkittyvät toisiinsa.

Psykologian perusopintojen opiskelu onnistuu hyvin erilaisista opiskelu- ja työtaustoista käsin. Takana ei tarvitse olla korkeakouluopintoja tai lukiota, vaan oikea asenne ja halu oppia ratkaisee enemmän. Suurin osa omista aikuisryhmistäni koostuu pitkälti sote- tai opetusalalla työskentelevistä, mutta on joukkoon mahtunut aina hitsaajasta tuomariin. Kaikki varmasti hyötyvät psykologian osaamisesta, joko työelämässä tai omassa elämässä.

“Mulle oli iloinen yllätys se, miten hyvin mut otettiin mukaan porukkaan. Mulla oli pelkona, että muut ajattelis, et mitä tuo hitsari täällä tekee. Mut se pelko oli turha. Kaikki oli hyvin avuliaita ja ystävällisiä. Oli myös hienoa huomata oma kehitys opiskeluissa.” (psykologian perusopintojen opiskelija ja hitsaaja lukuvuodelta 2022–2023)


“Framin Swing-luokassa voi vaikka keinua opiskelun lomassa.”


Psykologian perusopintojen ryhmänohjaaja (KM, FM) Suvi Kohtala