Blogi

Opiskelijan yksilöllinen elämä huomioon | Catrine Soini

Neljä kuukautta on vierähtänyt siitä, kun aloitin työt Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston koulutuskoordinaattorina. Työtehtäviini kuuluvat muun muassa tenttijärjestelyihin osallistuminen, ja tänä aikana on tullut vaihdettua monet viestit ja puhelut opiskelijoiden kanssa ympäri Suomen, kun he etsivät itselleen etätenttipaikkaa. Kysymyksiin ”voinko tenttiä tenttini teillä?” vastauksena kuuluu: ”kyllä, voit!”.

Puhutaan siis siirtotenttipalvelusta. Tässä se pähkinänkuoressa: Seinäjoen yliopistokeskus tarjoaa valvottuja tenttitilaisuuksia yliopisto-opiskelijoille (myös avoimen opiskelijoille), joita kesäyliopisto toteuttaa. Siirtotentit on tarkoitettu kaikille opiskelijoille riippumatta siitä, missä yliopistossa opiskelee. Siirtotenttipalvelu on tenttijälle maksutonta. Aikaisemmin olemme toteuttaneet siirtotenttejä ainoastaan kirjallisina, kynä-paperi -tentteinä. Nyt uutuutena meillä, opiskelijat voivat suorittaa myös SEB-tenttejä, jotka ovat sähköisiä, omalla tietokoneella tehtäviä tenttejä. Onkin hienoa, että voimme tarjota opiskelijoille entistä enemmän mahdollisuuksia opintojensa suorittamiseen tuomalla palveluun myös tällaisen mahdollisuuden (tietääksemme ensimmäisenä suorituspaikkana Seinäjoella!)

Allekirjoittaneelle, joka muutama vuosi sitten yliopistosta on valmistunut ja siirtynyt opiskelijan roolista työntekijän saappaisiin, tällainen asia ja mahdollisuus oli uusi juttu. En muista törmänneeni vastaavaan opiskellessani. Toki, olen opiskellut alaa, jossa suoritustapana yleensä oli joku muu kuin tentti, mutta opintojen alkuvaiheessa tenttejä oli kyllä jonkin verran. Ja kyllä varmasti olisi helpottanut omaa elämää ja suunnittelua, jos olisin tiennyt lähes kymmenen vuotta sitten kun reissasin kotikotona (joka Läntisessä Suomessa), että minun ei tarvitse aamulla hypätä kello 5.45 lähtevään junaan ja matkustaa yhden tentin takia 800 kilometriä, vaan asian olisi voinut hoitaa samalla, kun olen vanhempien luona käymässä.

Mutta muistelot sikseen. Kuten sanoin, on mielestäni hienoa ja todella tärkeää, että tällaista palvelua opiskelijoille tarjotaan. Miksi? Siksi koska ajat ovat muuttuneet. Opiskelu ja opiskelijat eivät ole samanlaisia, kuin mitä joskus aiemmin. Opiskelemaan tullaan eri elämäntilanteista, eri motiivein. Eri ikäisinä, perheellisinä, töitä opintojen ohella tekevinä. Siten myöskään opiskelu ja opiskelijaelämä ei ole kaikille yliopistopaikkakunnalla asumista, siellä elämistä tai syystä tai toisesta edes mahdollista tai mielekästä. Toisella perhe ja/tai täysipäiväinen työ sitoo toiseen kaupunkiin. Koska opiskelijat muodostavat nykypäivänä entistä monipuolisemman joukon, joustavia ratkaisuja opintoihin on perusteltua tarjota. Opiskelijan yksilöllisen elämän huomioon ottaminen ja tukeminen opintojen aikana on win-win tilanne kaikille. Ja yksi parhaista asioista, mitä tässä työssä on ollut, on huomata opiskelijoiden kiitollisuus ja huojentuneisuus. Sitä on sydäntä lämmittävää olla tukemassa. Päätettäköön tämä blogi yhteen tällaiseen palautteeseen:

”On kyllä aivan ihanaa, kun olen saanut tehdä tentit kotipaikkakunnalla. Matka ja erityisesti matkaan kuluva aika olisi ollut melkoinen haaste sovittaa päivätyöläisenä”


Catrine Soini
Koulutuskoordinaattori
Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto