Epanet-blogi

AI avuksi ja tuottamaan  

Tekoäly on tullut tutuksi ja helpommin saataville kuluneen kahden vuoden aikana myös laajalle yleisölle. Suureen kielimalliin perustuva ChatGPT julkaistiin vuoden 2022 lopulla ja siitä tuli yksi vauhdikkaimmin käyttöön otetuista kuluttajasovelluksista. Miljoonan käyttäjän rajapyykki saavutettiin viisi päivää ohjelman julkaisusta. Sen jälkeen sekä käyttäjämäärän että kehityksen vauhti on ollut hurjaa. Uusia aikaisempia kehittyneempiä malleja ja ominaisuuksia julkaistaan säännöllisesti.

Tekoäly on kuitenkin paljon muutakin kuin ChatGPT. Tällä hetkellä käytössä on useita erilaisia tekoälysovelluksia, joita yritykset hyödyntävät monin eri tavoin esimerkiksi uuden sisällön tuottamisessa, toiminnan automatisoimisessa ja erilaisten prosessien hiomisessa.

Tutkimuksessa ja myös yleisessä keskustelussa on nostettu esiin tekoälyn positiivista vaikutusta tuottavuuteen sekä myös uudenlaisiin innovaatioihin. Monessa yrityksessä on otettu ensimmäiset askeleet tekoälyn hyödyntämiseen ja sen mahdollisuuksia selvitetään jatkuvasti.

Lisää osaamista kuitenkin tarvitaan, sillä haasteeksi tulee seuraavien askeleiden ottaminen. Miten tekoälyä saadaan hyödynnettyä kattavammin toiminnassa? Missä tilanteessa toistuvaa ja kaavamaista käsin tehtyä työtä voidaan siirtää tekoälyn tehtäväksi ja miten se tehdään? Miten voimme parantaa prosessejamme olemassa olevan datan perusteella? Entä miten siirrytään yksittäisten työntekijöiden tekoälykäytöstä tiimitasolle ja miten uudistamme toimintaa?

Kysymyksiä on paljon, mutta onneksi tukea vastausten löytämiseen on tarjolla.  

Etelä-Pohjanmaalla toteutetaan useita tekoälyyn liittyviä Euroopan unionin osarahoittamia hankkeita. Yhtenä esimerkkinä Seinäjoen ammattikorkeakoulun sekä Tampereen ja Vaasan yliopistojen yhteisponnistuksena toteutettava vAI:lla tuottavuutta? -hanke.

Syksyllä käynnistyneessä hankkeessa toteutetaan muun muassa tekoälylähettilästoimintaa, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että voit kutsua tekoälylähettilään kylään yritykseesi keskustelemaan tekoälyyn liittyvistä sovelluskohteista. Lähettilästoiminnan lisäksi hankkeessa tehdään yrityspilotteja yhteistyössä alueen pk-yritysten kanssa. Ensimmäiset tekoälypilotoinnit ovat alkaneet ja tulosten pohjalta on luvassa myös case-työpajoja alueen yrityksille.

Kokonaisuudessan vAI:lla tuottavuutta? -hankkeen tavoitteena on aktivoida alueen yrityksiä tekoälyn hyödyntämisessä. Samalla myös kartoitamme alueen tekoälynkäytön tilannetta ja mahdollisuuksia yhdessä yritysten ja aluekehittäjien kanssa. Hankkeen toimenpiteet ovat parhaillaan käynnissä ja mukaan pääsee vielä!

Lisätietoja hankkeesta löydät sekä Vaasan yliopiston että Seinäjoen ammattikorkeakoulun sivuilta. Ota yhteyttä!

Tuire Hautala-Kankaanpää.
Tuire Hautala-Kankaanpää
tutkijatohtori
Vaasan yliopisto

Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 6.1.2025