Epanet-blogi

Onko tapahtumakaupungissa mahdollisuuksia taiteelle?

Taiteen edistämiskeskus Taike julkaisi tammikuun lopussa eri taiteenalojen yhteisöille suunnattujen toiminta-avustusten saajat vuodelle 2025. Vapaan kentän toimijoille suunnatuilla avustuksilla tuetaan ammattimaisen taiteen tekemistä ja varmistetaan taiteen saavutettavuutta ympäri Suomea. Avustuksen tuella toimivat yhteisöt, jotka työllistävät freelancer-taiteilijoita, ja jotka tuovat oman lisänsä kaupunkien ja kuntien kulttuuritarjontaan perinteisten taidelaitosten, kuten kaupunginteattereiden ja -orkestereiden lisäksi.

Etelä-Pohjanmaa on ollut peränpitäjänä jo vuosia Taiken avustusten jakautumisessa, mutta nyt tapahtuneen toiminta-avustusten jaon jälkeen tilanne muuttui katastrofaaliseksi. Maakuntaan ei tälle vuodelle saatu enää euroakaan tukea ammattimaisen taiteen tukemiseen vapaalla kentällä. Sen sijaan avustus lakkautettiin kahdelta alueelliselta toimijalta. Vaasaan avustusta kohdentui usealle eri taiteenalalle, mikä oli tietysti hieno uutinen.

Instituutioiden ulkopuolella toimivat vapaan kentän kuvataiteilijat, muusikot, tanssijat ja näyttämötaiteilijat ovat varsinaisia kulttuurialan monitoimijoita ja tärkeä voimavara kaupunkien ja kuntien kulttuurielämälle. He tekevät taidetta, esiintyvät, opettavat ja järjestävät tapahtumia kooten toimeentulonsa monista pienistä puroista. Yhden ammattitaiteilijan työskentely säteilee usein laajalti moneen suuntaan.

Yksi Seinäjoen yliopistokeskuksessa toimivista yliopistosta on Taideyliopisto, joka kouluttaa taiteilijoita ja tutkijoita taidealan ammattilaisiksi. Seinäjoella syksyllä 2022 alkaneesta kulttuurisen musiikintutkimuksen kandidaattikoulutuksesta valmistuvat opiskelijat saavat opintojen myötä monipuoliset valmiudet toimia erilaisissa musiikki- ja kulttuurialan tehtävissä. Opintojen tärkeänä osana olevaa työharjoittelua on linkitetty maakunnan kulttuurialan toimijoiden toimintaan.

Pääkampuksen ulkopuolella suoritettavat kenttäjaksot ovat tärkeä osa Taideyliopiston opiskelijoiden oppimista. Niiden aikana uskaltaudutaan ulos oman akatemian taidekuplasta ja toimitaan aidossa kontaktissa työelämän kanssa. Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö on tarjonnut mahdollisuuksia näihin kenttäjaksoihin esimerkiksi residenssitoiminnan myötä. Perinteisten taidelaitosten lisäksi työelämäkokemusta on saatu vapaan kentän toimijoiden kanssa tehdyssä yhteistyössä. Työharjoittelu- ja kenttäjaksot avaavat opiskelijoille arvokasta näkymää siitä, että työelämää ja mahdollisuuksia on myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Taideyliopiston Seinäjoen yksikössä toteutettiin vuonna 2024 alueen musiikin ammattilaisille suunnattu kysely, jonka avulla selvitettiin muusikoiden työllistymiseen ja toimentuloon liittyviä asioita. Riittääkö tapahtumakaupungissa töitä musiikin ammattilaisille 2024 -kyselyn mukaan Seinäjoen ja maakunnan muusikoiden työtilanne ei ole erityisen hyvä. Suurin osa alueella työskentelevistä freelancer-muusikoista esiintyy lähinnä maakunnan ulkopuolella, koska omassa kotikaupungissa esiintymismahdollisuuksia ei juuri ole. Vaikka Seinäjoki on profiloitunut vahvasti suurtapahtumien kaupunkina, eivät kesän festivaalit näy paikallisten ammattilaisten palkkapussissa juurikaan.

Taide- ja kulttuurialalle on erityisen tyypillistä alan ammattilaisten pakkautuminen kasvukeskuksiin. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että valtion tukimekanismi mahdollistaa myös pienemmissä kaupungeissa ja maakunnissa työskentelevien vapaan kentän yhteisöjen ja taiteilijoiden työskentelyn. Elävä kulttuuritarjonta on tunnistettu yhdeksi alueen veto- ja pitovoimatekijöistä.

Piia Kleemola-Välimäki, Taideyliopisto Kuvaaja Jenni Latva.

Piia Kleemola-Välimäki
koulutuspäällikkö
Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö

Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 10.2.2025.

Piian kuva: Jenni Latva