Epanet-blogi

Edullista ja saavutettavaa teknologiaa

raspery pi.

Digitalisaatio muuttaa maailmaa, ja esineiden internet (IoT) on keskeisessä roolissa tässä kehityksessä. IoT-teknologiat yhdistävät fyysiset laitteet, anturit ja ohjelmistot tuottamaan, analysoimaan ja hyödyntämään dataa tavalla, joka mahdollistaa tehokkaampia prosesseja ja uusia innovaatioita. Kuitenkin monille organisaatioille korkeat kustannukset ja suljetut ohjelmistot ovat muodostuneet esteeksi hyödyntää näitä teknologioita täysimääräisesti.

Väitöskirjatutkimukseni Towards Utilization of Low-Cost Technologies in Democratizing IoT Development osoittaa, että edulliset ja avoimen lähdekoodin työkalut voivat madaltaa näitä esteitä ja tehdä IoT-ratkaisuista kaikkien saatavilla olevia. Open-source ohjelmistotyökalut ja monikäyttöiset hardware alustat tarjoavat joustavia ja matalan kynnyksen vaihtoehtoja datan keräämiseen, hallintaan ja visualisointiin. Näiden ratkaisujen avulla organisaatiot voivat rakentaa ja testata kustannustehokkaita IoT-järjestelmiä ilman suuria investointeja.

Seinäjoen alueella toimiva Seinäjoki Multidisciplinary Open IoT Hub (MOI Hub) jatkaa siitä mihin väitöskirjatyö jäi tuomalla tutkimuksen tuloksia käytäntöön ja jatkamalla työtä edullisten IoT-ratkaisujen kehittämiseksi. Projektin tavoitteena on vauhdittaa digitalisaatiota teollisuudessa, mutta sen sovellusmahdollisuudet ulottuvat myös kaupunkikehityksen, terveydenhuollon ja maatalouden sektoreille. Langattomat LoRaWAN-verkot mahdollistavat sensoridatan keräämisen pitkiltäkin etäisyyksiltä, kun taas kamerateknologiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi varastojen tai lääkkeiden jakelun monitoroinnissa. Painoantureihin perustuvat älykkäät järjestelmät tarjoavat puolestaan ratkaisuja muun muassa hyllyjen täyttöasteen tai vaikkapa terveydenhuoltoon tippapullojen seurantaan.

Yksi merkittävä tutkimustulos on, että melkein kuka tahansa, jolla on riittävät tiedot ohjelmoinnista, datan hallinnasta ja elektroniikasta, voi rakentaa toimivan IoT-järjestelmän. Tämä mahdollistaa teknologian leviämisen myös pienempiin organisaatioihin ja paikallisyhteisöihin. Esimerkiksi aiemmassa Kiertodigi-projektissa tutkitut älykkäät jäteastiat, jotka vähentävät jätekeräyksen kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä, ovat osoittaneet, kuinka yksinkertaiset mutta tehokkaat IoT-ratkaisut voivat tuoda uutta tietoa.

Tulevaisuuden IoT-teknologiat kehittyvät yhä edullisemmiksi ja saavutettavammiksi. MOI Hub toimii esimerkkinä siitä, kuinka avoimet työkalut ja paikalliset innovaatiot voivat edistää digitalisaatiota ja tarjota uusia mahdollisuuksia yrityksille ja yhteisöille. Jos haluat kehittää oman IoT-sovelluksesi tai kokeilla uutta ideaa, tarjoamme sinulle asiantuntemusta ja ratkaisuja visiosi toteuttamiseen.

Edulliset IoT-teknologiat eivät ole vain visio – ne ovat todellisuutta, joka kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Tule mukaan rakentamaan saavutettavaa ja innovatiivista tulevaisuutta.

Antti Martikkala.
Antti Martikkala
Tutkijatohtori, projektipäällikkö
Tampereen yliopisto

Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 19.2.2025.

Moi hubi.