Miltä kuulostaisi ankkastukki, jonka myötä pääsee kurkistamaan historian, luonnontieteiden ja kulttuurin maailmaan? Tiede tutuksi Renessanssi on uusi, Suomen Kulttuurirahaston rahoittama lasten tiedekasvatushanke, jossa ruoka toimii porttina monitieteiseen ajatteluun ja luovaan oppimiseen.
Hanke tarjoaa 7–12-vuotiaille lapsille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia kiinnostavia ilmiöitä monialaisesti luonnontieteiden, humanististen alojen ja teknologian näkökulmista. Klubimuotoisissa tapahtumissa tutustutaan esimerkiksi siihen, miksi naurista syljettiin ennen vanhaan tai miten makeutta voi aistia virtuaalitodellisuudessa. Tai mietitään, mitä kaikkea ankkastukki on paitsi pullaa. Kaikki tämä tapahtuu tutussa ympäristössä – koululuokissa ja iltapäiväkerhoissa – joissa yhdistyvät leikkimielisyys sekä kokeilu ja tutkiva oppiminen.
Kaksivuotisen (2026–2027) hankkeen aikana järjestetään teemallisia oppimistapahtumia Etelä-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Mukana ovat alan huippututkijat, opettajat ja pedagogiset asiantuntijat, ja tavoitteena on tavoittaa laajasti lapsia molemmilta alueilta. Tiede tutuksi -hanke rakentaa uudenlaista renessanssihenkistä kansalaisuutta – maailmaa ymmärtäviä, uteliaita ja monialaisia lapsia, jotka uskaltavat kysyä ja oivaltaa.
HUOM! Kiinnostuneet koulut voivat olla tekijöihin yhteydessä jo nyt. Eteläpohjalaisia toimijoita ovat Anu Hopia, Sulevi Riukulehto ja Kaisa Isotalo, Turussa Kirsi Laitinen ja Teijo Lehtonen.
Toteuttajat
Anu Hopia, professori (elintarvikekehitys), Turun yliopisto
Anu Hopia toimii elintarvikekehityksen professorina Turun yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksessa. Hän on myös osa Etelä-Pohjanmaalla toimivaa Epanet-verkostoa. Anu Hopian erikoisalaa hankkeessa on luonnontieteellinen tutkimus ja sen popularisointi muun muassa kansalaisille suunnattuina tiedettä popularisoivina klubeina, kirjoina ja esitelminä.
Sulevi Riukulehto, tutkimusjohtaja, Helsingin yliopisto
Sulevi Riukulehto on Helsingin yliopiston aluehistorian ja kulttuuriperinnön tutkimusjohtaja ja sosiaalisen transformaation ylim. professori North-Westin yliopistossa, Etelä-Afrikassa. Hän johtaa alueiden ja kulttuurin ajallista tutkimusta Ruralia-instituutissa Seinäjoella ja Hopian tapaan hänkin työskentelee Epanet-verkostossa. Hänen tutkimusryhmänsä kiinnostus yltää henkilökohtaisesta kokemuksesta ja paikallisista kyläyhteisöistä globaaleihin maailmanjärjestelmiin. Hän tuo hankkeeseen kulttuuri-, talous- ja aluehistorian sekä kulttuuriperinnön ja kansatieteen osaamista. Ennen tutkijauraansa Riukulehto ehti työskennellä seitsemän vuotta historian ja yhteiskuntaopin opettajana. Hän on myös tehnyt lastenkirjoja.
Teijo Lehtonen, erikoistutkija, Turun yliopisto
TkT Teijo Lehtonen toimii erikoistutkijana Turun yliopiston Teknillisen tiedekunnan Tietotekniikan laitoksessa. Hänen johtamansa tutkimusryhmä on jo vuodesta 2012 lähtien perehtynyt laajennetun todellisuuden (XR) teknologioihin kuten lisätty todellisuus (AR), virtuaalitodellisuus (VR), sekä metaverse. Lehtonen on koordinoinut lukuisia laajoja tutkimushankkeita, joissa näitä teknologioita on sovellettu niin laivanrakennukseen, museokokemukseen, oppimiseen kuin viestintään. Tähän hankkeeseen Lehtonen tuo teknologian tutkimuksen näkökulmaa ja erityisesti valituissa tapaamisissa laajennetun todellisuuden teknologioiden hyödyntämisen sekä kokemuksen vahvistamiseksi että oppimisen tukena.
Kaisa Isotalo, rehtori emerita (pedagogiikka)
Kaisa Isotalo on emerita rehtori (Seinäjoen lyseo, yläkoulu), jolla on 25 vuoden johtamiskokemus. Hän on peruskoulutukseltaan kotitalousopettaja ja on toiminut kotitalousalan tietokirjailijana vuodesta 1985 lähtien. Hän on kuulunut parikymmentä vuotta kotitalouden oppikirjailijana. Eri kirjailijatiimeissä on valmistunut kaksi kotitalouden oppikirjasarjaa sekä kaksi lasten keittokirjaa (Herkkujuttu ja Helppo nakki). Laajin Isotalon teos on Kotiruoka-keittokirja. Tähän hankkeeseen Isotalo tuo pedagogisen ja nuorisokulttuurin tuntemuksen näkökulman.
Kirsi Laitinen, professori, johtaja, Turun yliopisto
Kirsi Laitinen on ravitsemustieteen professori ja Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen johtaja, Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän toimii myös Turun yliopiston Biolääketieteen laitoksessa. Hänellä on laaja asiantuntijuus ja kokemus kliinisten tutkimusten suunnittelusta, toteutuksesta ja raportoinnista. Hänen tutkimusryhmänsä on kiinnostunut erityisesti raskauden ja imetyksen aikana vaikuttavien ravitsemustekijöiden vaikutuksista äidin ja lapsen terveyteen. Lisäksi ryhmässä tutkitaan kliinisten tulosten taustalla olevia mekanismeja molekyylitasolla, mukaan lukien tutkimukset suoliston mikrobistosta, aineenvaihdunnasta ja immuunijärjestelmän toiminnasta. Tutkimusalueena ovat myös ravinnon saanti ja syömiskäyttäytyminen sekä näiden yhteydet ravinnonsaantiin ja terveyteen, sekä ravinnon saannin tutkimusmenetelmien kehittäminen, kuten ruokavalion ravitsemuslaatuindeksit eri ikäryhmille.