
Oletko joskus valinnut majoituksen pienestä perhehotellista? Tai pysähtynyt paikalliseen kahvilaan sen sijaan, että olisit ajanut ohi? Onneksi olkoon – teet kestävän matkailun hyväksi enemmän kuin uskotkaan.
Keskustelu matkailun ympäristövaikutuksista käy ajoittain kuumana, ja syystä. Mutta kaiken ei tarvitse olla synkkää ja syyllistävää. Kestävä matkailu ei tarkoita reissujen lopettamista, vaan niiden tekemistä fiksummin. Ja mikä parasta, usein se ei ole hyväksi vain ympäristölle ja ilmastolle, vaan myös esimerkiksi aluetaloudelle.
Monet matkailun ympäristö- ja ilmastovaikutuksista syntyvät nimenomaan liikkumisesta. Esimerkiksi lähimatkailu tarjoaa yhden vaihtoehdon pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi. Samalla lähialueella matkustaminen tuo rahaa suoraan paikallisille toimijoille. Tämä tekee lähimatkailusta paitsi ympäristöystävällistä, myös aluetaloudellisesti järkevää.
Olitpa musiikkitapahtumassa tai pesäpallopelissä, olet osa sitä ympäröivän aluetalouden moottoria. Samaan tapaan käynti huvipuistossa tai kylpylässä ei ole vain hauska päivä, se on myös aluetaloudellinen teko. Kun käytät rahaa matkasi aikana, vaikutat esimerkiksi työpaikkojen syntymiseen – tätä toivat esiin myös tuoreet laskelmamme. Jopa yli puolet yksittäisen matkan aikana käytetystä rahasta voi kohdistua tapahtuma-alueen porttien tai pääasiallisen matkailukohteen ulkopuolelle.Kun pysähdyt matkalla kahville, tankkaat, ostat tuliaisia tai yövyt lähistöllä, tuet laajasti alueen yrityksiä.
Myös vapaa-ajanasukkaiden kulutus tuo maakuntaan taloudellista elinvoimaa. Kulutus ei näy vain mökkiläisen kauppakuitissa, sillä se heijastuu vaikkapa paikalliseen elintarviketeollisuuteen, rakentamiseen ja kulttuuripalveluihin.
Kestävä matkailu ei ole täydellisyyttä. Se on pieniä valintoja, jotka yhdessä johtavat suurempaan muutokseen. Eikä se ole tylsää! Se on aitoa, rikastuttavaa ja usein myös edullisempaa. Kun osallistut paikalliseen tapahtumaan tai festivaaliin, olet mukana rakentamassa yhteisöllisyyttä ja kulttuurista jatkuvuutta. Ja kun matkustat sesongin ulkopuolella, autat tasaamaan matkailun kuormitusta ja pidät palvelut elinvoimaisina ympäri vuoden.
Kestävän matkailun edistäminen ei toki ole pelkästään matkailijan vastuulla. Myös matkailuorganisaatiot ja erityisesti matkailuyritykset tekevät paljon kestävän matkailun eteen. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla jo usea yritys on suorittanut erilaisia kestävän matkailun sertifikaatteja ja on mukana Visit Finlandin vetämässä Sustainable Travel Finland -ohjelmassa, pyrkien tekemään matkailukokemuksestasi entistäkin kestävämmän. Ja uusia yrityksiä toivottavasti lähtee mukaan jatkuvasti.
Joten seuraavan kerran kun pakkaat laukkusi ja suuntaat matkalle, muista: sinä voit olla osa ratkaisua muutoksessa kohti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämpää matkailua.
EU-osarahoitteisessa Matkailun kestävä siirtymä -hankkeessa keskitytään niin matkailun aluetalousvaikutuksiin, matkailun hiilijalanjälkeen kuin matkailuyritysten kestävyystoimiinkin.
Anne Matilainen, tutkimuskoordinaattori, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti (kuvassa keskellä)
Outi Hakala, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti (kuvassa vasemmalla)
Susanna Kujala, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti (kuvassa oikealla)
Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 2.7.2025.