FM Minna Rotola-Pukkila esittää väitöskirjansa ”The Umami Compounds in Nordic Food Raw Materials and the Effect of Cooking” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 19.01.2024 klo 12.00. Väitöstilaisuus järjestetään Framissa Seinäjoella (Frami B, Auditorio 2, Kampusranta 9 B).
Vastaväittäjänä toimii dosentti Minnamari Edelmann (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Anu Hopia (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on elintarvikekemia.
Tutkimus keskittyy pohjoismaisiin ruokaraaka-aineisiin, porsaanlihaan, sieniin ja perunaan, jotka kaikki sisältävät luontaisesti umamiyhdisteitä. Vaikka umamiaistimusta aikaan saavia yhdisteitä on tutkittu paljon, tutkimusten määrä kypsennyksen vaikutuksesta näiden yhdisteiden pitoisuuteen on vähäisempi. Tutkimuksessa keskityttiin analysoimaan vapaita aminohappoja, erityisesti tunnetuinta umamin lähdettä glutamiinihappoa. Lisäksi analysoitiin nukleotidejä, joiden on todettu voimistavan glutamiinihapon ionimuodon, glutamaatin antamaa umamiaistimusta.
LisätietojaTurun yliopiston uutisesta ja Minna Rotila-Pukkila minna.rotola-pukkila (a) utu.fi
Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteyden (zoom) kautta.
Linkki väitöskirjaan aukeaa napauttamalla kannen kuvaa.
Minnan kuva on lainattu hänen LinkedIn-sivuiltaan.