Ajankohtaista

Niin meni 20 vuotta jotta hurahti

Nina Harjunpäällä tuli 1.4.2024 täyteen 20 vuotta Epanetin erikoissuunnittelijana Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksessä. Seuraava teksti on suora lainaus Ninan LinkedIn-tilillään tekemästä päivityksestä.

***********************************************

Pisin ja toistaiseksi parhain aprillipilani täyttää 1.4.2024 kaksikymmentä vuotta. Aloitin vuonna 2004 erikoissuunnittelijana Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksessä ja Epanet-verkostossa. Palasin silloin takaisin korkeakouluyhteisöön, josta olin lähtenyt joulukuussa 1996. Siinä välissä ehdin olla ensin Leader-ryhmän toiminnanjohtajana ja sen jälkeen tovin Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien lähiviranomaisena nykyisessä ELY-keskuksessa.

Kaksikymmentä vuotta. Kaksi kertaa kymmenen. Se on pitkä aika eteenpäin ajatellen. Mutta voi pojat, kuinka äkkiä se on kulunut! Ja silti hitaasti, päivä kerrallaan. Vuosiin on mahtunut mahdoton määrä muutoksia, kaikilla mahdollisilla tasoilla, maailmantilanteesta aivan omaan, mikroskooppiseen elämääni. Globaalisti ilmastonmuutos on nyt suuri uhka, soditaan ja varustaudutaan, on eletty läpi pandemian, digitalisoidutaan ja teetetään töitä tekoälyllä. Omaan elämääni on osunut tänä aikana rauhallisen arjen lisäksi joitakin elämäni parhaita, mutta myös kamalimpia hetkiä. Sellaista ihmisen elämä on.

Titteli ja työnantaja ovat säilyneet samoina, eikä palkkakaan ole paljoa muuttunut. Mutta tehtävä on hyvin erilainen kuin se, johon aikanaan tulin. Aluksi suurin osa työajasta meni hallinnollisiin tehtäviin, koska kaikki professuurimme rahoitettiin rakennerahastovaroin. Piti laskea kululajien suhteellisia osuuksia, tehdä muutoshakemuksia, täyttää raportteja ja selitellä proffien matkoja ulkomaille. Nykyisin monirahoitteisten professuurien budjetteja seurataan lähinnä vuositasolla ja hallinto on keventynyt. Rahoitusneuvottelut, sidosryhmäyhteistyö ja viestintä ovat säilyneet tärkeänä osana työtäni ja muuttaneet muotojaan. Epanet-konseptia on kehitetty koko ajan,

Mikä minut pitää tässä työssä? Ensinnäkin uskoni siihen, että koulutukseen ja tutkimukseen pitää panostaa, jotta Suomesta voidaan puhua sivistyneenä yhteiskuntana. Sillä ilman sivistystä ei ole mitään. Toiseksi vahva sitoutuminen oman maakunnan kehittämiseen. Ja kolmanneksi nämä ihmiset, jotka olemme saaneet mukaan Epanet-verkostoon. Että voin olla tekemisissä avarakatseisten, itseäni viisaampien moniosaajien kanssa, joilta saan oppia koko ajan uutta. Siinä riittää tälle perusmaisterille ihmeteltävää!

Haluan linkittää tähän loppuun kolme minulle merkityksellistä kirjoitustani. Ne on joskus mietitty ja muotoiltu, turha siis yrittää toistaa uudelleen.

  • Ensimmäinen on ”uskontunnustus”, joka kertoo, miksi lähden aamuisin töihin.
  • Toinen kertoo, kuinka työyhteisölle on tärkeää, että siellä on eri-ikäisiä ihmisiä. Sain tekstiin inspiraation hyvältä, viisaalta ystävältäni, joka kuoli viime vuonna, aivan liian varhain. Hänellä olisi ollut vielä paljon annettavaa.
  • Kolmas on aika ilmeinen, eikö vain?

Kuvan otti Marjaana Rasku