Ajankohtaista

Ruoka, taide ja tiede esillä Lapuan taidemuseossa

”Ravinto on kaiken elämän perusehto. Ruokatuotanto on elämämme monimutkaisimpia asioita.  Ruoka ja sen tuotanto ja kulutus ovat merkittävä osa kulttuuriamme ja identiteettiämme. Ihmisten kulttuuriset ruokatottumukset vaikuttavat koko maapallomme hyvinvointiin. Ymmärtämällä ruuantuotannon ja kulutuksen nykytilanteen realistisesti osaamme paremmin lähteä etsimään ongelmiin ratkaisuja ja hakemaan kulttuurin muutosta.”

Näin taiteilija Katja Juhola kuvaa syitä siihen, miksi järjesti Lapualla ja Etelä-Pohjanmaalla taidetta ja tutkimusta yhdistävän symposiumin (International Socially Engaged Art Symposium – ISEAS) kesällä 2022. Yhteisötaiteellinen tapahtuma tähtäsi osallistuvien ihmisten äänen kuuluville tuomiseen. Lapuan taidemuseossa 23.9.2023 kello 14 avattava näyttely nousee yhteisöstä yhteistyössä taiteilijoiden ja tutkijoiden kanssa.

ISEAS on taiteilijavetoinen ja riippumaton symposium, joka asemoituu nykytaiteen yhteiskuntakriittiseen, sosiaalisesti ja ympäristöpoliittisesti sitoutuneeseen terävään kärkeen. Kuratointi tuo yhteen taustaltaan hyvin erilaisia taiteilijoita ja tutkijoita: nousevia, jo hyvin meritoituneita, moninaisesti eri sukupuolien edustajia, eri taiteen- ja tieteenalojen tekijöitä. Symposium avaa ymmärrystä erilaisiin arvoihin ja tiedonmuodostuksen tapoihin yhteistyön ja yhteisien keskustelujen sekä taiteen avulla. Epanet-verkostosta symposiumiin osallistui elitarvikekehityksen professori Anu Hopia Turun yliopistosta.

Aiheet, kuten ruokatuotannon monipuoliset näkökulmat, ovat tuoreita avauksia taidemaailmassa ja taiteellisessa tutkimuksessa. Symposiumissa tarkasteltiin neljässä eri taiteen- ja tieteen välisessä tiimissä ruoan käsitettä. Tiimit haastavat ajattelemaan ruokaa laajojen vaikutusten kautta. ISEAS Ruoka-symposium toteutti neljä taidetapahtumaa elokuussa 2022.  Jokainen ryhmä työskenteli yhteisöllisen taiteen metodein. Yhteisöt olivat Tiistenjoen koulu, Seinäjoen lukio, joukko alueen maanviljelijöitä sekä Lapuan iäkkäät kirjallisuuspiiriläiset.

Katja Juhola on osallistunut vuodesta 2013 lähtien erilaisiin kansainvälisiin taidesymposiumeihin eri puolilla maailmaa. Taidesymposiumien tarkoitus on jakaa taiteellista osaamista ja muodostaa verkostoja taiteilijoiden välille. ISEAS on vakiintunut vuotuiseksi vuorovaikutuksen foorumiksi taiteilijoille ja tutkijoille paikallisten yhteisöjen kanssa.

Tietoa Lapuan Taidemuseon näyttelyistä

Valokuvat: Fabio Cito