
Etelä-Pohjanmaa on tunnettu vahvasta yrittäjyydestään: maakunnan yritystiheys on Suomen korkeimpia ja yrittäjien osuus työllisistä on jopa Suomen suurin. Samaan aikaan tilasto kertoo, että meillä on myös maan alhaisin koulutustaso – korkeakoulututkinto on harvemmalla kuin missään muualla. Tämä yhdistelmä herättää kysymyksen: Miten maakunta, joka elää kekseliäisyydestä ja ahkeruudesta, pärjää yhä kiristyvässä osaamiskilpailussa?
Yksi vastaus löytyy uudesta teknologiasta. Tekoälyn avulla pienikin yritys voi saada käyttöönsä sellaista tietoa ja analytiikkaa, joka aiemmin vaati kovapalkkaisten ja korkeasti koulutettujen tekijöiden palkkaamista. Nykyaikaiset tekoälytyökalut voivat toimia eräänlaisena siltaajana tuomassa valtavan tietopääoman eteläpohjalaisenkin yrittäjän ulottuville.
Tekoälypohjainen sovellus voi esimerkiksi analysoida markkinatrendejä, auttaa tuotekehityksessä tai hoitaa asiakaspalvelun rutiineja väsymättä. Kun yrittäjä hyödyntää tekoälyä viisaasti, hän saa käyttöönsä saman tuen kuin jos taustalla olisi tiimi kokeneita asiantuntijoita.
Tekoäly ei vielä korvaa ihmistä, mutta se tasoittaa tietä. Lyhyellä aikavälillä älykäs teknologian hyödyntäminen voi kompensoida koulutuksen katvealueita. Meidän on kuitenkin uskallettava hypätä mukaan tekoälyn kelkkaan ja opeteltava sen käyttöä. Moni uusi asia voi aluksi pelottaa – ymmärrettävästi tekoälykin herättää kysymyksiä – mutta yritteliäs ja utelias asenne uusien asioiden omaksumiseen on aina ollut eteläpohjalaisten vahvuus.
Tässä murroksessa Seinäjoen yliopistokeskus on mukava kumppani. Yliopistokeskus tuo lakeuksille viiden yliopiston voimin tuoreimman tutkimustiedon ja koulutuksen, myös tekoälyn alalta. Se toimii linkkinä tutkimuksen ja käytännön välillä. Asiantuntijat opastavat ja kokeilevat yhdessä yritysten kanssa, miten tekoäly saadaan palvelemaan bisnestä. Kun osaaminen valjastetaan yritysten tueksi, tekoälyn käyttöönoton kynnys madaltuu. Näin pienetkin perheyritykset voivat rohkeasti kokeilla tekoälyratkaisuja ja löytää niistä apua kasvuun ja kehitykseen.
Etelä-Pohjanmaan yrittäjähenki yhdistettynä tekoälyn voimaan toimii vahvuutenamme. Jos suhtaudumme tekoälyn haltuun ottamiseen kuten moneen muuhunkin työhön – tekemällä oppii – voimme näyttää, että lakeuksien luova ja sitkeä henki pärjää digiajassakin.
Lyhyellä tähtäimellä tekoäly toimii vauhdittajana, jonka turvin voimme kuroa umpeen osaamiskuilun – samalla kun pidemmällä aikavälillä jatkamme työtä koulutustason nostamiseksi. Nostetaan katse tulevaan! Tekoälystä voi tulla ratkaiseva tuki, jonka avulla Etelä-Pohjanmaan yritykset uudistuvat ja menestyvät paremmin.
Haluatko olla mukana kehittämässä tekoälyapuria yrittäjille? Etsimme rohkeita startup- ja mikroyritysten johtajia pilotoimaan uutta työkalua, joka helpottaa strategiaan ja tavoitteisiin sitoutumista liiketoiminnassa. Tule mukaan kokeilemaan, kuinka älykkäät ratkaisut voivat tukea yritystäsi. Ota yhteyttä ja liity osaksi #yrittäjyystekoälyklusteri:a!
Mikko Auranen
asiantuntija
Tampereen yliopisto, Seinäjoen yliopistokeskus
Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 31.3.2025.