Epanet-blogi

Yritysten tarpeet TKI:n keskiöön

Suomen tavoitteena on nostaa TKI-toiminnan volyymi neljään prosenttiin bruttokansatuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tässä tavoitteessa ei tulla onnistumaan ilman yritysten TKI-panosten merkittävää kasvua. Osana kokonaisuutta julkista TKI-rahoitusta tullaan lisäämään yli miljardilla eurolla vuoteen 2030 mennessä. Business Finlandin vuosittaiset myöntövaltuudet kasvavat 94 miljoonalla eurolla. Iso osa yksityisen sektorin kasvusta arvioidaan tulevan pk-yritysten lisääntyvistä TKI-panostuksista. Etelä-Pohjanmaalla pienten ja keskisuurten yritysten määrä on varsin suuri ja voidaankin ajatella, että alueella on runsaasti vielä toistaiseksi valjastamatonta TKI-potentiaalia.

Nykyiset TKI-toiminnan mallit ovat muotoutuneet pitkän ajan kuluessa. Korkeakoulujen osalta niitä ohjaavat valtion rahoitusmallin mittaristo, tutkimusrahoitusta jakavien tahojen rahoitusehdot, sekä organisaatioiden toimintaa määrittävät muut lainalaisuudet, prosessit ja historia. Nykyiset mallit ovat kahtiajakoiset. Yhtäältä ne kannustavat korkeatasoisen tieteellisen tutkimuksen tekemiseen ja tutkimustulosten julkaisemiseen korkeatasoisissa lehdissä. Toisaalta aluekehitysvaroin tehtävässä tutkimuksessa korostuu uusimman tutkimustiedon jalkauttaminen yritysten ja muiden toimijoiden tietoisuuteen. Nykyiset mallit eivät erityisemmin kannustane tiiviiseen yritysyhteistyöhön, suorista yrityksille tehtävistä toimeksiannoista puhumattakaan. Uudentyyppisille, isoillekin yritysten TKI-toimintaa kiihdyttäville avauksille onkin nyt erityisen iso tarve.

Mitä tapahtuisi, jos yritysten kehitystarpeiden ratkaiseminen laitettaisiin TKI-toiminnassa ja -ekosysteemeissä keskiöön ja toimintamallit ja -tavat rakennettaisiinkin tämän ydinajatuksen ympärille? Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen uudella strategisella avauksella lähdetään rakentamaan eteläpohjalaista mallivastausta juuri tähän kysymykseen yhteistyössä alueen muiden organisaatioiden kanssa. Tavoitteena on rakentaa alueen yrityskentän tarpeista lähtevä, täysin uudenlainen TKI-toimintamalli, joka samalla tukee ja rikastuttaa olemassa olevaa tutkimuksen, kehittämisen ja innovoinnin ekosysteemiä. Työllä lisätään TKI:n volyymiä ja sen piirissä olevien yritysten lukumäärää, sekä mahdollistetaan alueemme yritysten kehittymistä ja kasvua. Haluamme yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa kantaa kortemme kekoon ja tehdä TKI-toimiin tarttumisesta kohderyhmän yrityksille mahdollisimman helppoa, joustavaa ja asiakaslähtöistä. Parhaimmillaan toiminta valjastaa alueellisen ja kansallisenkin korkeakoulukentän voimavarat alueen yritysten kehittymisen, kasvun ja tulevaisuuden menestyksen rakentamiseen.

Yrityslähtöisen TKI-toiminnan mallin kehittämiseen ja toiminnan toteuttamiseen on tähän mennessä otettu seuraavia askeleita. Mallin kehittämiseen ja toiminnan toteuttamiseen on rekrytoitu vakituiseen työsuhteeseen liiketoiminnan kehityspäällikkö, joka aloitti työnsä helmikuun alussa. Alkuvaiheessa työ keskittyy asiakasymmärryksen rakentamiseen yhdessä alueemme yritysten kanssa.

Arvoisat alueen yritykset. Varmistetaan yhdessä, että kehitettävä uusi malli tarjoaa yrityksille aidosti houkuttelevia ja käyttökelpoisia ratkaisuja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan toteuttamiseen. Ollaan yhteydessä.

Korkeakouluyhdistyksen toiminnanjohtaja Jaakko Yli-Ojanperä
Jaakko Yli-Ojanperä
toiminnanjohtaja
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys

Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 7.4.2025.