Kokoustaa voi monella tavalla. Esimerkiksi bussissa. Kun Isojoen ja Karijoen yritys- ja elinvoimakoordinaattori Kimmo Siukola kutsui elintarvikekehityksen Epanet-professuurin tukiryhmän kylään, päätettiin saman tien järjestää kunnon retki.
Kimmon ja Kauhajoen Ruokamessujen messupäällikkö Riitta Alapihan avulla matkan kohteiksi valikoituivat Ojalan Pakari Kauhajoelta, Suupohjan Perunalaakso Oy Karijoelta ja Sahtiopisto Isojoelta. Kolmen joen – Kauha, Kari ja Iso – kierroksesta kehkeytyi todella monipuolinen tutustuminen ruokamaakunnan perinteikkääseen kahvilayritykseen, alkutuottajien yhteiseen jalostamoon sekä aktiivisen harrastajaseuran toimintaan.
Neljännen polven leipuri
Ensimmäinen vierailukohteemme oli Ojalan Pakarin kahvila Topeekalla. Herkkuja pursuava vitriini aiheutti monelle päänvaivaa, millä tällä kertaa päivänsä aloittaisi? Toimitusjohtaja Vesa Ojala on leipomoyrittäjä neljännessä polvessa. Hän esitteli sekä yrityksen upean historian että katsauksen liiketoimintaympäristöön ja liiketoimintaa ohjaaviin mittareihin. Tuotekehityksen ja uusien tuotteiden lanseerausten on istuttava osaksi tätä kokonaisuutta.
Leipomon perustaja, vuonna 1885 syntynyt Nikolai Ojala, sai leipurinoppinsa Turussa. Ennen Ojalan Pakarin perustamista 1920 Nikolai ehti hankkia osaamista ja laajan reseptivalikoiman työskentelemällä leipomoissa Suomenlahden ympärillä, mm. Hampurissa. Monet nykyisetkin tuotteet ovat tuliaisia noilta matkoilta. Kauhajoelle asettumisen jälkeenkin Nikolai piti yhteyttä muihin kiertäviin leipureihin, joten kansainvälisen verkoston myötä hänen laaja osaamisensa jatkoi kehittymistään.
Peruna on ruoka ihan oikea
Karijoella meitä odottivat isot hallit ja perunalaatikkomuurit. Vuonna 1999 perustettu Suupohjan Perunalaakso on perunanviljelijöiden omistama yritys, joka jalostaa harjattuja, pestyjä ja kuorittuja perunatuotteita pääasiassa ammattikeittiöille ja teollisuuteen. Raimo Ylihannula ja Jouni Alavillamo esittelivät meille noin 16 miljoonaa kiloa perunaa vuosittain käsittelevän tuotantolaitoskokonaisuuden. Viljelijöiden yhteistyöhön liittyy mm. Hollannista tulevien uusien lajikkeiden viljelyn testaus ja valinta, viljely, varastointi, prosessointi sekä myynti ja markkinointi.
Perunalaakson tuotantolaitokseen päätyvästä perunasta ei mene mitään hukkaan. Kuorinnasta syntyvästä sivuvirrasta (mikä ei mene rehuksi) tuotetaan biokaasua tehtaan tarpeisiin. Biokaasun tuotannossa syntyvä massa kuumennetaan ja hyödynnetään lannoitteena pelloilla.
Sahtiopistolla
Lauhanvuoren kupeessa, Isojoen Sahtiopistolla meitä odottelivat Kuurna ry:n Hannu Väliviita ja Ari Kuusimäki sekä lasilliset juuri sopivan viileää, lempeästi vaahtoavaa sahtia.
Sahtiopiston ja Kuurna ry:n tehtävänä on sahtiperinteen säilyttäminen ja sahdinvalmistuksen osaamisen edistäminen. Kuurnalla on noin 130 jäsentä, jotka valmistavat yli sata sahtipanetta vuosittain. Lisäksi Sahtiopisto osallistuu ja järjestää kilpailuja (mm. vuoden 2024 Sahdinvalmistuksen SM-kisat pidetään Isojoella 3.8.2024) sekä opettaa sahdinvalmistusta.
Sahdilla on tuhatvuotiset perinteet. Sitä on valmistettu jo viikinkiajoista lähtien. Raaka-aineina ovat vilja (mallastettu ja/tai mallastamaton), vesi, leivinhiiva ja humala. Sahtivierre suodatetaan eli kuurnataan katajan oksien läpi. Tarkkaan kuvatulle tuotteelle ja sen valmistustavalle on myönnetty EU:n Aito Alkuperäinen tuote -status.
Sahdinteko keskittyy Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan alueille. Sahtiopistolla on sahdinvalmistukseen ja säilytykseen tarvittavat tilat ja laitteistot mukaan lukien mallastamo, jossa maltaita voi myös savustaa.
Kolmen joen kierros vahvisti taas kerran tietoa siitä, että Etelä-Pohjanmaa on monipuolinen ruokamaakunta. Ja kunnon retkellä pitää tietenkin olla kunnon eväät. Ne oli loihtinut Pirjon Pakarin leivistä ja pullista Nanna Rintala.
Kiitos vierailupaikoillemme, matkan järjestelyihin osallistuneille ja aktiivisille matkalaisille.
Linkkejä
Kirjoittajat
Anu Hopia on elintarvikekehityksen Epanet-professori Turun yliopistosta.
Nina Harjunpää työskentelee erikoissuunnittelijana Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksessä Epanet-verkostossa.
Kokousmatka järjestettiin lumisateisena päivänä 21.2.2024.