Epanet-blogi

Ruoka-ala kaipaa startup-yrityksiä

Etelä-Pohjanmaa on tunnettu vahvasta yrittäjyydestä ja laajasta ruokasektorista. Haluamme myös identifioitua Ruokaprovinssiksi. Mutta missä ovat kasvua tavoittelevat ruoka-alan startup-yrityksemme?

Muutamia kasvuhaluisia ja startup-yritysten tapaan toimivia ruoka-alan yrityksiä meiltä löytyy, mutta alueemme yrityskentässä on tilaa uusille toimijoille.

Startup-yrityksille on ominaista tarttua innovatiivisiin ideoihin ja tavoitella vahvaa kasvua. Ne voivatkin olla merkittävässä roolissa, kun ruoka-alalla etsitään kestävämpiä tuotteita, toimintatapoja ja ratkaisuja tai pyritään kasvattamaan ruokavientiä.

Ruoka-alan startup-yritykset voivat muun muassa hyödyntää sivuvirtoja uudella tavalla, tarjota vaihtoehtoja elintarviketeollisuuden käyttöön tai uudistaa tapaa, jolla ruokaa hankitaan koteihin.

Startup-yrittäjyys ei ole kuitenkaan helppoa. Kaikki yrittäjät ottavat riskejä, mutta startup-yritykset kohtaavat tavanomaista vahvempaa epävarmuutta. Riskit kasvavat, sillä startup-yritykset voivat esimerkiksi toimia uusilla markkinoilla tai hyödyntää vielä kehitysvaiheessa olevia toimitusketjuja.

Ruoka-alalla on myös lisähaasteensa. Voimakas kasvu edellyttää uudenlaisia tuotteita ja toimintatapoja ja siten vahvaa osaamista niin teknologiasta kuin liiketoiminnan rakentamisesta. Ala on myös melko säänneltyä muun muassa turvallisuuden, lupien ja säilyvyyden takia.

Kuluttajina haluamme jatkuvasti uutuustuotteita, koska haemme uusia kokemuksia tai vaikkapa terveellisempiä vaihtoehtoja. Ruokatuotteiden kohdalla radikaalimpien uudistusten hyväksyminen voi kuitenkin viedä aikaa. Lisäksi ruoantuotanto vaatii usein merkittäviä investointeja.

Ruoka-alan startup-yritykset syntyvät usein tutkimuksen pohjalta. Tämä ohjaa aktiivisuutta pääkaupunkiseudulle, josta löytyy useampia tutkimusyksiköitä. Etelä-Pohjanmaalla on kuitenkin kasvualustaa – alueella tehdään soveltavaa tutkimusta tiiviissä yhteistyössä yrityskentän kanssa.

Jos tavoitteena on vauhdittaa Etelä-Pohjanmaalla toimivien ruoka-alan startup-yritysten kestävää kasvua, mitä voimme tehdä? Ja miten vahvistaa Etelä-Pohjanmaan startup-kulttuuria?

Paljon hyviä asioita tapahtuu jo nyt. Elintarvikeyrityksille kohdistettuja asiantuntijapalveluita on maakunnasta saatavilla monipuolisesti. Kehittämis- ja elinkeinotoimijoiden avulla ruoka-alan startup-yrityksille löytyy alueeltamme sopivia toimitiloja tai tontteja. Rahoitustakin voi löytyä esimerkiksi Eteläpohjalaisen kasvurahaston kautta. Yhteisöllisessä Skaalaamo-työtilassa yrittäjät voivat saada vertaistukea toisiltaan.

Vaan ovatko nimenomaan startup-yrittäjille suunnatut, kasvua tukevat palvelut kunnossa?

Ruraliassa teemme parhaillaan omaa osuuttamme palveluiden kehittämiseksi. Pohdimme uusia tapoja tukea ja kannustaa ruoka-alan startup-yrityksiä, jotka ovat etenemässä kasvun vaiheeseen. Testaamme ideoitamme ja kehitämme palveluita yhdessä Into Seinäjoen kanssa.

Kun palvelut toimivat ja ilmapiiri on kannustava, startup-yritykset voivat yhä useammin kokea Etelä-Pohjanmaan houkuttelevaksi paikaksi, johon ne voivat sitoutua pitkäksi ajaksi.

Juuri siksi Ruraliassa nyt toimimme: haluamme osaltamme varmistaa, että yrityksille on tarjolla niiden tarvitsemaa tukea ja asiantuntemusta. Toimivat palvelut tarjoavat yrityksille yhä paremmat mahdollisuudet keskittyä innovaatioihin ja kasvuun.

Haluatko olla mukana kehittämässä eteläpohjalaista startup-kulttuuria? Ota meihin ja Intoon yhteyttä! Yhdessä voimme kehittää kulttuuria, jossa innovatiiviset ideat kukoistavat ja jossa ruoka-alan startup-yritykset voivat kasvaa ja menestyä.

Outi Hakala ja Leena Viitaharju Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

Outi Hakala, väitöskirjatutkija
Leena Viitaharju, projektipäällikkö
Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti

Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 4.11.2024.