Blogi

Robottiluento lapsille Seinäjoella I Aino Ahtinen

Yliopiston lehtori ja Robostudion kehittäjä Aino Ahtinen kertoo blogissaan suuren suosion saaneesta Lasten yliopiston robottiluennosta.

Lauantaina 4.5.2024 matkustin junalla Tampereelta Seinäjoelle tyttäreni sekä kolmen pienen robotin, Alpha Minin, Cozmon ja Mistyn kanssa. Meidät oli kutsuttu pitämään lapsille robotiikkaluentoa Etelä-Pohjanmaan kesäyliopistoon. Jo paljon ennen luennon alkua Seinäjoen pääkirjasto Apilan Jaaksi-sali alkoi täyttyä innokkaista alakoululaisista sekä heidän huoltajistaan, ja loppujen lopuksi koko sali tuli aivan täyteen.

Luennon aluksi kerroin hieman itsestäni ja Tampereen yliopiston Robostudion toiminnasta. Kerroin, että olen työskennellyt teknologian parissa koko työurani ja pyrkinyt aina suunnittelemaan teknologiaa käyttäjäystävällisemmäksi ja sopivammaksi ihmisen käyttöön. Robotteja tutkimaan siirryin muutama vuosi sitten ja samaan aikaan perustimme Robostudion. Robostudio on oppimistila, jossa voidaan yhdessä tutkia erilaisia robotteja ja niiden tehtäviä, sekä ohjelmoida niitä. Kutsumme Robostudioon aina välillä oppilasryhmiä oppimaan kanssamme.

Luennolla kerroin muutamista roboteistamme, jotka eivät päässeet tällä kertaa mukaan Seinäjoelle. Spot-koirarobotti on iso keltainen otus, joka voi kantaa kuormia sekä liikkua ulkona ja sisällä. Sen kanssa voi ottaa punnerruskilpailun tai juoksukilpailun. Yleensä punnerruksissa Spot voittaa, mutta nopeudessa se häviää lapselle sekä aikuiselle. Olemme käyttäneet Spotia koirakävelyihin, eli vieneet eri ikäisiä ihmisiä lenkille. 120 cm korkuinen humanoidi Pepper-robotti puolestaan on tunnettu mm. asiakaspalvelutehtävistään. Sillä on hienoja tansseja ja hauskoja vitsejä. Nao-robotti on pieni oppimiskumppani, jonka kanssa Tampereen peruskouluissa opitaan kieliä, mm. englantia, saksaa, ranskaa, espanjaa..

Paras osa luentoa oli se, kun lapset pääsivät kokeilemaan Mistyä, Alpha Miniä ja Cozmoa. Robotit järjestettiin kolmelle pisteelle. Tyttäreni ohjasi Misty-pistettä. Mistyn kanssa lapset pääsivät kokeilemaan, millaisia ilmeitä sillä on ja miten sitä ohjataan. Mistyn kanssa oli oltava tarkkana, ettei se pääse putoamaan lavan reunalta. Alpha Minin kanssa lapset kokeilivat, millaisia temppuja pikkuinen robotti osaa tehdä. Kaikenlaisia tansseja ja temppuja löytyikin paljon. Cozmoa puolestaan sai ohjata ja katsoa sen ärhäkkää kiukuttelua, kunnes Cozmo väsyi kokonaan touhuun ja rupesi nukkumaan.

Oli erittäin mukavaa käydä Seinäjoella ja kertoa hauskoista roboteistamme, ja hienoista oli nähdä lasten ilo ja innostus heidän päästessään kokeilemaan robotteja. Upeaa oli myös se, kuinka reippaasti lapset vastasivat kysymyksiin luennon aikana ja kertoivat omista robottikokemuksistaan. Kyseessä oli siis todellinen vuorovaikutteinen oppimistuokio, eikä mikään tylsä luennointi.

Kiitos kaikille osallistujille!

Iloisin terveisin, Aino ja robotit