Epanet-blogi

Tiedettä lapsille ja nuorille

Maaliskuussa toteutettiin Värikästä kemiaa -tiedetupa Seinäjoen kaupunginkirjaston, Vaasan yliopistossa toimivan LUMA-keskus Pohjanmaan ja Seinäjoen yliopistokeskuksen yhteistyönä. Tiedetupaan olivat tervetulleita alakoululaiset ja oman aikuisen kanssa myös nuoremmat tutkijat. Jokainen osallistuja pääsi tekemään tieteellisiä kokeita, kuten testaamaan montako pisaraa mahtuu kolikolle, miten valmistetaan sokerisateenkaari ja kuinka tulivuoren saa purkautumaan. Jännittävää tekemistä riitti ja Tiedetupa oli pullollaan tulevaisuuden tutkijoita.

Tiedetuvassa vieraili kahden tunnin aikana yhteensä noin 160 lasta ja aikuista.

Tekemisen ja kokemisen iloa oli hieno seurata. Lasten innostuminen tarttui selvästi myös aikuisiin.

Tiedekasvatus on tieteeseen, tutkimukseen ja niiden yhteiskunnalliseen merkitykseen tutustumista. Tiedekasvatus lisää niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin tietoisuutta tieteen tehtävästä, merkityksestä ja tuloksista. Tiedekasvatuksen keskeisenä tavoitteena on tiedeosaamisen lisääminen koko yhteiskunnassa. Tiedeosaamisen lisääntymisen tuloksena kansalaisten ongelmanratkaisutaidot sekä luova ja kriittinen ajattelu vahvistuvat. Tiedekasvatus voi herättää mielenkiinnon myös yliopisto-opintoihin ja lisätä yhteiskunnan tiedemyönteisyyttä.

Tiedekasvatuksesta vastaavat hyvin monenlaiset tahot: koulut ja korkeakoulut, tiedekeskukset, media ja esimerkiksi museot. Yliopistoissa tiedekasvatus on osa yliopistojen yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtävää ja siten kytköksissä yliopiston opetus- ja tutkimustoimintaan.

Vaasan yliopistossa toimivan LUMA-keskus Pohjanmaan tehtävänä on edistää lasten ja nuorten luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Keskus on osa kansallista LUMA-keskus Suomea, johon kuuluu yhteensä 13 keskusta suomalaisten yliopistojen ja yliopistokeskusten yhteydessä. Toiminta-alue on Pohjanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaa. Seinäjoen alueelle LUMA-keskus tekee yhteistyötä yliopistokeskuksen kanssa. Ensimmäinen Tiedetupa osoitti, että tarvetta ja kiinnostusta toiminnalle on.

Tiedekasvatusosaaminen on laajaa ja monipuolista myös muissa Seinäjoen yliopistokeskuksen yhteistyöyliopistoissa. Kaikki yhteistyöyliopistot ovat mukana valtakunnallisissa tiedekasvatusverkostoissa. Tapahtumia järjestetään myös verkossa. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto järjestää Lasten yliopistoa Seinäjoen kaupunginkirjastossa.

Seinäjoen yliopistokeskuksen visiona on innostaa lapsia ja nuoria monitieteiseen tiedeosaamiseen. Tiedeosaaminen kartuttaa tärkeää pääomaa, minkä myötä syntyy tulevaisuuden tekijöitä, ajattelijoita ja ongelmien ratkojia. Seinäjoen yliopistokeskus tavoittelee tiedekasvatuksella monitieteistä ja eri tieteenaloihin kohdistuvaa tekemistä ja oppimista.

Toukokuun Tiedetupa järjestetään 14.5.2024 Framin kampuksella yliopistokeskuksen tiloissa teemalla Luonnon salaiset taideteokset.  Lämpimästi tervetuloa mukaan ihmettelemään ja tutkimaan. Lisätietoa Seinäjoen yliopistokeskuksen sivuilta.

Mari Kekola
asiantuntija
Seinäjoen yliopistokeskus

Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 15.4.2024.