Ajankohtaista

Väitöstilaisuuksia syyskuussa

Tuire Hautala-Kankaanpään väitöstutkimus “Essays on digitalization among small and medium-sized firms : Complementary and contingent approaches” tarkastetaan perjantaina 8.9.2023 klo 14 Vaasan yliopistossa (Seinäjoen yliopistokeskus, Kampusranta 9 B, auditorio). 

Pertti Wathenin väitöstutkimus “Decision-making moon-bridge: SMEs’ usage of causation and effectuation perpetually in motion” tarkastetaan perjantaina 15.9.2023 klo 12 Vaasan yliopiston Nissi-auditoriossa. 

Molempiin tilaisuuksiin voi osallistua myös etäyhteyden välityksellä. Tarkemmat tiedot löytyvät yllä olevista linkeistä.

Oletko osallistunut väitöstilaisuuteen?

Voiko väitöstilaisuutta mennä kuuntelemaan kuka vain? Kyllä voi. Väitöstilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ne kestävät yleensä noin pari tuntia ja ovat mielenkiintoisia akateemisia näytelmiä, joiden kaava on aina kutakuinkin sama. Tilaisuus ei edellytä kuulijoilta mitään erityistä pukukoodia tai seremonioihin osallistumista. Riittää, kun istuu paikallaan ja kuuntelee. Suurin osa väitöksistä käydään suomeksi. Joskus vastaväittäjä on ulkomaisesta yliopistosta, silloin kieli on yleensä englanti.

Väitöstilaisuus on tutkijalle pitkän työrupeaman loppuhuipentuma. Tilaisuuden aluksi tutkimuksen tekijä pitää työstään lyhyen esittelyn. Sen jälkeen vastaväittäjä kyselee kimurantteja kysymyksiä, ja tutkimuksen tekijä puolustaa tekemisiään. Jos väittäjä ja vastaväittäjä ovat supliikkeja, tarjolla on parhaimmillaan teatterikäynnin veroista herkkua. Näytöksellä on pääsääntöisesti onnellinen loppu: tutkimus hyväksytään. Ja jos oikein hyvin käy, kuulijat palkitaan kakkukahveilla.

Väitöstilaisuuksia järjestetään yleensä pääkampuksilla, mutta yhä useammin muuallakin. Esimerkiksi Seinäjoella järjestetään nykyisin useita väitöksiä vuosittain. Korona-ajan myötä myös tilaisuuksien jakaminen netin kautta yleistyi. Osallistu paikan päällä tai etänä, olet taas yhtä kokemusta rikkaampi.