Blogi

Leppoisuutta lähiluonnosta I Elina Lilja

Blogin kirjoittaja Elina Lilja on Metsämieli-kouluttaja, työnohjaaja ja lyhytterapeutti.

Suomalaiset ovat tunnetusti luonto- ja metsäkansaa. Sykesuuntautuneet lähtevät luontoon reippailemaan, juoksu- tai hiihtolenkille tai vaikkapa pyöräilemään. Toisinaan tavoitteena mielessä siintävät täydet marjaämpärit ja sienikorit. Toiset innostuvat risusavottaan tai polttopuiden tekoon. Ihminen suuntaa kohti tavoitteita – toiminnallamme on aina jokin päämäärä. On tavallista, että työarkea leimaa suorittaminen, vahvat vaatimukset ja kiireen tuntu. Yhä useammalla aikataulut, odotukset ja vaatimukset jatkuvat myös vapaa-ajalla.

Olen vuosien ajan ohjannut asiakkaitani hidastamaan tahtia luontoympäristössä toteutettavissa Metsämieli- ja luontorentoutushetkissä. Monelle avautuu ihan uusi maailma, kun availemme aisteja luonnon äärellä ja pysähdymme ihmettelemään ympäristöä ja sen pieniä yksityiskohtia. Niissä hetkissä kohtaamme syvemmin paitsi luonnon, myös itsemme. Arjen hulina väistyy taka-alalle. Luonto herättää riittävyyttä, toiveikkuutta ja lohtua. Luonnon taajuudella omat tilanteemme ikään kuin säätyvät – asiat asettuvat uusiin mittasuhteisiin. Huomaamme ajatustemme ja tunteidemme tuulettuvan. Luontotuokion jälkeen on helppoa hengittää, keventynyt olo, matkaan on tarttunut iloa, tyytyväisyyttä ja innostustakin. Mitä noissa hetkissä oikein tapahtuu?

Luontoympäristössä rauhoittumisjärjestelmämme aktivoituu, mahdollistaen niin fyysisen kuin psyykkisenkin palautumisen. Stressihormonit huuhtoutuvat kehosta, vieden lihasjännityksiä mennessään. Malttaessamme hidastaa ja havainnoida luontohetkeä, aivomme saavat tarvitsemaansa lepoa. Luonnon ärsykkeet kuten äänet, valot ja värit, ovat leppoistavia verrattuna tyypilliseen arkiseen aistimaailmaamme. Keskitymme luontaisemmin yhteen asiaan kerralla. Arkisten vaatimusten väistyessä meissä käynnistyy palautuminen. Palautumisen tilassa toteutuvat suorittamattomuuden lisäksi myös ajattomuus ja nautinto. Kaikkea sitä luontohetket ojentavat kuin tarjottimella.

Luontoympäristössä meidän on helppoa irtaantua ihmisten ajasta ja laskeutua luonnon rytmiin.  Aistien äärelle laskeutuminen jättää arkiset ajatuspyörteet sivummalle. Voimme pysähtyä kevätluontoon kuulostelemaan lintujen konserttia tai tunnustelemaan kevätauringon lämpöä iholla. Voimme antaa itsellemme luvan: ”Minun ei tarvitse olla missään muualla tai edistää mitään. Juuri nyt voin olla tässä ja levähtää.”

Riippumatta siitä millaista arkea vietämme, jokainen meistä tarvitsee palautumisen hetkiä. Vaikka valtaosa palautumisesta tapahtuu nukkuessamme, on päivän aikaisilla valinnoilla ja rauhoittumisen hetkillä suuri merkitys olotilan tasapainottamiseen, päivän aikaiseen vireystilaan sekä hyvän yöunen rakentamiseen.

Ohjatusta luontohetkestä moni lähtee mukanaan oivallus: ”Tällaista tarvitsen arkeeni enemmän.” Jotta luontoon tulisi lähdettyä leppoistumaan myös arkipäivinä, tulee lähtemisen olla helppoa. Paras vinkki onkin suunnata lähimetsään, joita useimmiten löytyy läheltä myös kaupunkiympäristössä. Kokeile sinäkin uteliaasti, millaisia hyvän olon ja rauhoittumisen hetkiä lähiluontosi sinulle tarjoaa.

Tavataan pian Metsämielellä!

Elinan vetämä Metsämieli-peruskurssi järjestetään Lapualla lauantaina 4.5.2024, innostu ja ilmoittaudu mukaan täällä.