Epanet-blogi

Koulutuspolkuja koodariksi kotimaakunnassa

DATOS on Seinäjoen yliopistokeskuksessa käynnissä oleva hanke, jonka tarkoituksena on muun muassa kehittää yhteistyötä yliopistojen ja ohjelmistoalan yritysten välillä, kartoittaa alueellisia osaamistarpeita ja tukea teknologian siirtoa järjestämällä teknologiafoorumeita ja muita alaan liittyviä tapahtumia. 

Hankkeessa haastatellaan erityisesti ohjelmistoalalla toimivia yrityksiä Etelä-Pohjanmaan alueella. Jo toteutettujen yrityshaastattelujen perusteella voidaan valitettavasti todeta, että ohjelmistoalan osaajapula Etelä-Pohjanmaalla on krooninen. Onneksi koulutuksen tarjoajat ovat tarttuneet asiaan kiitettävästi viime vuosina.

Tampereen yliopisto käynnisti Seinäjoen yliopistokeskuksessa viime syksynä ensimmäistä kertaa tietopohjaisten web-järjestelmien koulutusohjelman. Koulutuksessa perehdytään laajojen tietojärjestelmien suunnitteluun ja toteutuksen, sekä ohjelmistoprosessien kehittämiseen. Opinnoissa korostetaan verkko- ja pilvipalveluita ja big datan hyödyntämistä. Lisäksi kursseja on mahdollista valita muun muassa liiketoiminnan, tietoturvan, käyttäjäkokemuksen ja esineiden internetin ympäriltä.

Neljäntoista kyseiset opinnot viime syksynä aloittaneen lukuvuosi on kulunut intensiivisissä ja palkitsevissa merkeissä. Koulutusohjelma käynnistyy myös vuonna 2023 ja opintoihin on mahdollista hakea osana yhteishakua 15.–30. maaliskuuta. Ohjelmasta valmistutaan joko filosofian maisteriksi tai diplomi-insinööriksi ja se sopii hyvin esimerkiksi tradenomeille ja insinööreille.

Hieman toisenlaista koulutusmuotoa edustaa myös Seinäjoen yliopistokeskuksessa toteutettava Ohjelmisto-osaamista joustavasti työelämään -hanke, jonka tavoitteena on yhtä lailla kasvattaa ohjelmistoalan osaamista Etelä-Pohjanmaalla ja parantaa työvoiman saatavuutta. Olennaisin ero maisteriohjelmaan on siinä, että kyse ei ole tutkinto-opetuksesta, vaan jatkuvan oppimisen tarjonnasta työelämän tarpeisiin.

Hankkeen kautta tarjottava koulutus kootaan Tampereen yliopiston tuottamasta ohjelmistoalan verkkopohjaisesta koulutustarjonnasta, josta pyritään rakentamaan opiskelijoille henkilökohtaisia opintopolkuja, joiden avulla siirtyminen ohjelmistoalan työtehtäviin helpottuu. Koulutuksen sisältöä on suunniteltu muun muassa DATOS-hankkeen yritysyhteyksien kautta kerätyn tiedon avulla.

Hankkeessa toteutetaan myös paikallista lähi- ja vertaistukea sekä opintoneuvontaa ja ohjausta koulutuksiin osallistuville.

Räätälöityyn täsmäkoulutukseen pyritään löytämään ohjelmistoalasta ja osaamistasonsa nostamisesta kiinnostuneita henkilöitä. Koulutus on maksutonta, kaikille avointa ja se käynnistyy ensi syksynä.

Mainitut koulutukset ovat vain osa alueemme tarjontaa ohjelmistoalalle. Alan koulutusta järjestävät myös Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, avoimet yliopistot ja muut toimijat alueellamme eri muodoissa. On toivottavaa, että ohjelmistoalan koulutukset herättävät kiinnostusta ja rekrytointi ajan mittaan helpottuu uusien osaajien valmistumisen myötä.

Mikko Auranen
asiantuntija
Tampereen yliopisto, Seinäjoen yliopistokeskus

Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 13.2.2023.