Epanet-blogi

Maailman yliopistot kotonasi

Koronan myötä etä- ja verkko-opinnot ovat tulleet tutuksi meille kaikille. Parin vuoden aikana toteutustavoissa ja pedagogiikassa on tapahtunut valtava muutos parempaan.

Verkko- ja etäopetus on Suomessa ja maailmalla paisunut todella isoksi toiminnaksi. Verkkokoulutukset ovat yksi nopeiten kasvavista liiketoiminta-alueista maailmassa. Oppilaitosten kilpailu opiskelijoista ja täydennyskoulutuksiin hakeutuvista ihmisistä on kiivasta. Kilpailu on globaalia. Suomalaiset saavat yhä enemmän yhteydenottoja ulkomaisista yliopistoista ja eurooppalaiset korkeakoulut mainostavat näkyvästi täydennyskoulutusohjelmiaan Suomessa.

Oman osaamisen kartuttamisessa ja työurakehityksen vauhdittamisessa kansainvälisillä opinnoilla on koko ajan kasvava merkitys. Ne myös osin korvaavat koronan takia vähentyneitä kansainvälisiä vaihto-opintoja ja vierailuja.

Opiskelijalle ja ammatillista osaamistaan täydentävälle henkilölle tilanne on uusi. Omasta kodista käsin voit suorittaa eurooppalaisten tai amerikkalaisten huippuyliopiston kursseja ja saada niistä todistuksen. Käytännössä kursseille ilmoittaudutaan suoraan yliopistojen nettisivuilla tai globaalien verkkopalvelujen, kuten esimerkiksi Courseran, Academiccourses, Academic Earth tai edX:n kautta.

Maailman koulutustarjonta ja tuhannet kurssit ovat nyt kotonasi. Laajasta tarjonnasta luulisi olevan helppoa poimia itselle sopivat kurssit.

Tilanne voi olla yllättäen päinvastoin. Valinta ja oikean koulutuksen löytäminen on entistä vaikeampaa. Opiskelijat kyselevät toistuvasti, miten löydän laadukkaan koulutuksen, mihin oppilaitoksiin voin luottaa ja minkä tahon koulutuksista on minulle hyötyä työelämässä ja urallani.

Valintaa toivottavasti helpottaa se, että Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto on ensimmäisenä suomalaisena oppilaitoksena hyväksytty maailman tunnetuimman yliopistotasoisten opintojen ja koulutusten verkko-oppimisympäristö edX:n kumppanuusohjelmaan.

Tällä hetkellä edX:ssä on tarjolla yli 160 kansainvälisen yliopiston opintoja. Tarjonnassa on yli 3 000 yliopistotasoista kurssia kandidaattiopinnoista tohtorikursseihin sekä yli 400 koulutusohjelmaa. Tähän mennessä 110 miljoonaa opiskelijaa on suorittanut opintoja edX:n kautta.

Yhteistyö yhdysvaltalaisen edX:n kanssa avaa Etelä-Pohjanmaan kesäyliopistolle ainutlaatuisen mahdollisuuden laajentaa opintotarjontaa. Kesäyliopiston tehtävänä on nostaa esiin edX:n huiman laajasta tarjonnasta suomalaisten kannalta mielenkiintoisia opintoja. Kesäyliopisto tiedottaa aktiivisesti tulossa olevista kursseista. Esiin nostettavien kurssien valinnassa ja tiedottamisessa pystymme hyödyntämään erinomaisesti työnantajilta ja opiskelusta kiinnostuneilta ihmisiltä tulleita toiveita sekä kesäyliopiston henkilökunnan osaamista.

Kansainvälisten opintojen tekeminen kannattaa. Ne opettavat työelämässä nykyään välttämättömiä taitoja sekä löytämään uusia tapoja opiskella, ajatella ja elää. Opinnot edistävät suoraan vieraalla kielellä toimimista ja toisten kulttuurien tuntemusta. Ne ovat mainio tapa kerryttää kansainvälistä ystävien ja mahdollisten tulevien kumppaneiden verkostoa. 

Olli-Pekka Viinamäki
toiminnanjohtaja
Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys

Puheenvuoro on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 16.5.2022.