Blogi

Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto – paikka, jonne on aina kiva tulla | Hilkka Putkisaari

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Hilkka Putkisaari. Työurani ensimmäiset 15 vuotta toimin luokanopettajana koulumaailmassa, josta siirryin lastensuojelualalle. Vuosituhannen vaihteesta lähtien olen toiminut terapia-alan ammattilaisena. Työnohjauksen ja terapiatyön rinnalla koulutan mm. seksuaalineuvojia ja lyhytterapeutteja.

Toimin myös Suomen seksologisen seuran koulutustoimikunnassa, sekä seksuaalineuvojien ja – kasvattajien auktorisointitoimikunnan puheenjohtajana. Seuran hallitustyöskentelyssä minua kiinnostaa erityisesti seksologian koulutuksien sisällöllisen laadun kehittäminen.

Etelä-Pohjanmaan kesäyliopistolla alkaa syksyllä 2023 Seksuaalineuvoja-koulutus (30op), jonka pääkouluttajana toimit. Kerro lisää koulutuksesta?

Toimin toisena pääkouluttajana Etelä-Pohjanmaan kesäyliopistossa elokuussa 2023 alkavassa seksuaalineuvojakoulutuksessa. Koulutus on suunnattu lähinnä, sote-alalla kliinistä asiakastyötä tekeville seksuaalineuvontatyöstä kiinnostuneille ammattilaisille. Koulutukseen soveltuvaksi pohjakoulutukseksi katsotaan vähintään ammattikorkeakoulutasoinen sosiaali- tai terveysalantutkinto.

Koulutus antaa valmiuksia ja työkaluja seksuaalisuuteen liittyvien teemojen puheeksi ottoon ja asiakkaan seksuaalisuuden sensitiiviseen kohtaamiseen. Koulutuksen sisältöalueista ja koulutusrakenteista löytyy lisätietoa kesäyliopiston sivulta koulutusesitteestä.

Miksi koulutukseen kannattaa hakea?

Koulutus antaa valmiuksia ja työkaluja seksuaalisuuteen liittyvien teemojen puheeksi ottoon ja asiakkaan seksuaalisuuden sensitiiviseen kohtaamiseen. Koulutuksen sisältöalueista ja koulutusrakenteista löytyy lisätietoa kesäyliopiston sivulta koulutusesitteestä.

Etelä-Pohjanmaan kesäyliopistossa alkava seksuaalineuvojakoulutus mahdollistaa seksologian jatkokoulutuksiin hakeutumisen, sekä seksuaalineuvoja (SSS) nimikkeen auktorisoinnin, mikäli hakija täyttää auktorisointikriteerit muilta osin. Auktorisonnin kriteerit voi tarkistaa Suomen seksologisen seuran (FIAS) nettisivulta (fias.fi/seksuaalineuvoja/).

Kenelle suosittelet koulutusta?

Seksuaalineuvojakoulutus on aikuiskoulutusta, jossa opiskelijalta vaaditaan itseohjautuvuutta mm. koulutukseen liittyvän seksuaalineuvontaharjoittelun asiakashankintaan, toisaalta monimuoto-opinnot tuovat opiskeluun joustavuutta ja vapautta. Yksi tärkeä osa koulutusta on omien seksuaalisuuteen liittyvien asenteiden ja ennakkoluulojen tutkiminen (SAR-opinnot).

Seksuaalineuvojakoulutuksen käyneiden opiskelijoiden palautteen mukaan koulutus on tuonut positiivista ja luonnollista suhtautumista sekä omaa että asiakkaan seksuaalisuutta kohtaan, lisännyt rohkeutta kysyä ja puhua seksuaalisuusteemoista, antanut paljon uutta tietoa ja vahvistanut omaa ammattiosaamista.

Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto tarjoaa opintoihin laadukkaat puitteet ja mukavat ihmiset, paikan, jonne on aina kiva tulla. Myös sinä olet lämpimästi tervetullut koulutukseen!

Hilkka Putkisaari

KM, kouluttajapsykoterapeutti (VET), taidepsykoterapeutti, tunnekeskeinen pariterapeutti (ICEEFT), seksuaaliterapeutti ja kliininen seksologi (NACS), Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS), työnohjaaja, Johdon työnohjaaja ja Coach Master-CSLE®